Chałwa z kaszy manny - tradycyjny turecki deser z grysiku

2024-08-05
chałwa z kaszy manny
Autor: Shutterstock Irmik helvasi to tradycyjny turecki deser, który podbije każde podniebienie.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Irmik helvasi to popularny turecki deser, który powoli zdobywa fanów także w Polsce. Przygotowuje się go ze zrumienionej na maśle kaszy manny z dodatkiem migdałów i cynamonu. W smaku przypomina nieco chałwę, choć ma mniej suchą konsystencję. Oto turecki przepis na pyszną domową chałwę z kaszy manny z migdałami.

Co można zrobić z kaszy manny?

Kasza manna jest uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Można podawać ją na śniadanie, wykorzystywać do zrobienia domowych klusek lub robić z niej obłędne desery. Właśnie taki jest ten przysmak, na który przepis pochodzi z Turcji. W tym kraju chałwa z kaszy manny znana jest pod nazwą irmik helvasi. Słodka przekąska wzbogacona jest migdałami i smakuje obłędnie.

Jak się robi chałwę z kaszy manny?

Przepis na turecki smakołyk, czyli chałwę przyrządzoną z kaszy manny, jest prosty. Należy jednak ściśle trzymać się przepisu i zachować wszystkie proporcje składników. Dzięki temu chałwa z manny uda się i będzie znakomicie smakować. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można z łatwością kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok.

Jak zrobić domową chałwę z kaszy manny? Przepis jest łatwy, ale wymaga chwilę czasy, cierpliwości i koncentracji.

  • 1. krok – zagotowanie mleka z cukrem
  • 2. krok – posmażenie kaszy manny na maśle i wymieszanie składników z migdałami
  • 3. krok – połączenie kaszy manny z mlekiem
  • 4. krok – przelanie masy do formy i schłodzenie w lodówce

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 100 g posiekanych migdałów
  • dodatkowo:
  • cynamon
  • cukier puder
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelać do rondelka. Wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Rondelek zestawić z ognia.
  • W drugim rondelku roztopić masło. Wsypać kaszę mannę. Wymieszać i podgrzewać, aż kasz nabierze złotego koloru. Cały czas mieszać.
  • Wsypać migdały i gotować jeszcze 5 minut, nie przerywając mieszania.
  • Rondelek zestawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając.
  • Całość ponownie zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut.
  • Masę przelać do niedużej formy lub miseczki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać oprószoną cukrem pudrem i cynamonem.
Dlaczego warto jeść orzechy?