Chałwa z kaszy manny - tradycyjny turecki deser z grysiku
Dieta wegetariańska
Irmik helvasi to popularny turecki deser, który powoli zdobywa fanów także w Polsce. Przygotowuje się go ze zrumienionej na maśle kaszy manny z dodatkiem migdałów i cynamonu. W smaku przypomina nieco chałwę, choć ma mniej suchą konsystencję. Oto turecki przepis na pyszną domową chałwę z kaszy manny z migdałami.
Co można zrobić z kaszy manny?
Kasza manna jest uniwersalnym składnikiem wielu potraw. Można podawać ją na śniadanie, wykorzystywać do zrobienia domowych klusek lub robić z niej obłędne desery. Właśnie taki jest ten przysmak, na który przepis pochodzi z Turcji. W tym kraju chałwa z kaszy manny znana jest pod nazwą irmik helvasi. Słodka przekąska wzbogacona jest migdałami i smakuje obłędnie.
Jak się robi chałwę z kaszy manny?
Przepis na turecki smakołyk, czyli chałwę przyrządzoną z kaszy manny, jest prosty. Należy jednak ściśle trzymać się przepisu i zachować wszystkie proporcje składników. Dzięki temu chałwa z manny uda się i będzie znakomicie smakować. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można z łatwością kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok.
Jak zrobić domową chałwę z kaszy manny? Przepis jest łatwy, ale wymaga chwilę czasy, cierpliwości i koncentracji.
- 1. krok – zagotowanie mleka z cukrem
- 2. krok – posmażenie kaszy manny na maśle i wymieszanie składników z migdałami
- 3. krok – połączenie kaszy manny z mlekiem
- 4. krok – przelanie masy do formy i schłodzenie w lodówce
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- 100 g posiekanych migdałów
- dodatkowo:
- cynamon
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka. Wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Rondelek zestawić z ognia.
- W drugim rondelku roztopić masło. Wsypać kaszę mannę. Wymieszać i podgrzewać, aż kasz nabierze złotego koloru. Cały czas mieszać.
- Wsypać migdały i gotować jeszcze 5 minut, nie przerywając mieszania.
- Rondelek zestawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając.
- Całość ponownie zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut.
- Masę przelać do niedużej formy lub miseczki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać oprószoną cukrem pudrem i cynamonem.