Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą

2021-03-29
Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
Autor: Shutterstock Ciasto buraczane smakuje jak najlepsze brownie.
łatwy
40 min
4

Ciasto z buraków? Czemu nie, może być słodkie, czekoladowe i pyszne, a dodatkowo zniewalająco pachnieć aromatyczną skórką pomarańczową. Kotoś jest jeszcze nie przekonany?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże buraki
  • 2/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 6 łyżek mocnej kawy
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na drobnej tarce ma papkę.
  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Wystudzić, a następnie dodać buraki, kawę, skórkę i żółtka. Dokładnie wymieszać.
  • Z białek ubić pianę z dodatkiem reszty cukru. Dodać ją do masy buraczanej i delikatnie wymieszać.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać i ciasto przelać do natłuszczonej formy.
  • Piec 70 min w temperaturze 180 st.C. Polać polewą czekoladową.