Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą

Ciasto z buraków? Czemu nie, może być słodkie, czekoladowe i pyszne, a dodatkowo zniewalająco pachnieć aromatyczną skórką pomarańczową. Kotoś jest jeszcze nie przekonany?
4 nieduże buraki
2/3 kostki masła
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
6 łyżek mocnej kawy
5 jajek
szczypta soli
150 g mąki pszennej
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na drobnej tarce ma papkę.
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Wystudzić, a następnie dodać buraki, kawę, skórkę i żółtka. Dokładnie wymieszać.
Z białek ubić pianę z dodatkiem reszty cukru. Dodać ją do masy buraczanej i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać i ciasto przelać do natłuszczonej formy.
Piec 70 min w temperaturze 180 st.C. Polać polewą czekoladową.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska