Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą

2020-05-08
Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
Autor: Shutterstock Ciasto buraczane smakuje jak najlepsze brownie.
łatwy
40 min
4

Ciasto z buraków? Czemu nie, może być słodkie, czekoladowe i pyszne, a dodatkowo zniewalająco pachnieć aromatyczną skórką pomarańczową. Kotoś jest jeszcze nie przekonany?

Składniki

4 nieduże buraki

2/3 kostki masła

1/3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

5 łyżek kakao

6 łyżek mocnej kawy

5 jajek

szczypta soli

150 g mąki pszennej

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na drobnej tarce ma papkę.

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Dokładnie wymieszać i zagotować.

Wystudzić, a następnie dodać buraki, kawę, skórkę i żółtka. Dokładnie wymieszać.

Z białek ubić pianę z dodatkiem reszty cukru. Dodać ją do masy buraczanej i delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać i ciasto przelać do natłuszczonej formy.

Piec 70 min w temperaturze 180 st.C. Polać polewą czekoladową.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska