Buraczane ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Ciasto z buraków? Czemu nie, może być słodkie, czekoladowe i pyszne, a dodatkowo zniewalająco pachnieć aromatyczną skórką pomarańczową. Kotoś jest jeszcze nie przekonany?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 nieduże buraki
- 2/3 kostki masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao
- 6 łyżek mocnej kawy
- 5 jajek
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na drobnej tarce ma papkę.
- Masło rozpuścić w rondlu, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Dokładnie wymieszać i zagotować.
- Wystudzić, a następnie dodać buraki, kawę, skórkę i żółtka. Dokładnie wymieszać.
- Z białek ubić pianę z dodatkiem reszty cukru. Dodać ją do masy buraczanej i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać i ciasto przelać do natłuszczonej formy.
- Piec 70 min w temperaturze 180 st.C. Polać polewą czekoladową.