Budyń ryżowy z karobem - bezglutenowy i bezmleczny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, to bardzo zdrowy zamiennik kakao, który w przeciwieństwie do tego ostatniego, wcale nie uczula. Spróbuj przyrządzić z nim deser - budyń ryżowy, bez glutenu, z mlekiem ryżowym. Oto przepis.
SKŁADNIKI
- 0,5 litra mleka ryżowego lub sojowego
- 1 łyżka bezglutenowego karobu (mączki chleba świętojańskiego)
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mleka odlej 0,5 szklanki i wymieszaj w nim oba rodzaje mąki, cukier oraz karob.
- Pozostałe mleko zagotuj w rondlu. Dokładnie wymieszaną zawiesinę wlej na gotujące się mleko i gotuj jeszcze przez kilka minut nie przestając mieszać.
- Zgęstniały budyń wlej do salaterek i podawaj schłodzony.