Budyń ryżowy z karobem - bezglutenowy i bezmleczny

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Pomysł na deser: mus czekoladowy z czereśniami [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Mus czekoladowy z czereśniami to pyszny deser - idealny na letnie popołudnie.
łatwy
30 min
4

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, to bardzo zdrowy zamiennik kakao, który w przeciwieństwie do tego ostatniego, wcale nie uczula. Spróbuj przyrządzić z nim deser - budyń ryżowy, bez glutenu, z mlekiem ryżowym. Oto przepis. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 litra mleka ryżowego lub sojowego
  • 1 łyżka bezglutenowego karobu (mączki chleba świętojańskiego)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mleka odlej 0,5 szklanki i wymieszaj w nim oba rodzaje mąki, cukier oraz karob.
  • Pozostałe mleko zagotuj w rondlu. Dokładnie wymieszaną zawiesinę wlej na gotujące się mleko i gotuj jeszcze przez kilka minut nie przestając mieszać.
  • Zgęstniały budyń wlej do salaterek i podawaj  schłodzony.
Dorota Kalita-Typa