Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką
2021-03-29

łatwy
75 min
4
Kruchutkie i delikatne ciasto francuskie z aksamitną masą budyniową, soczystymi brzoskwiniami i słodką kruszonką - te ciastka smakują znakomicie. Brzoskwiniowe ciastka z kruszonką mogą stanowić pyszny deser, przegryzkę do popołudniowej herbaty lub słodkie śniadanie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kostka twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek mleka
- 1 jajko
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- Kruszonka
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki masła
- Nadzienie i polewa:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 opakowania budyniu
- 4 brzoskwinie
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta utrzeć mikserem, w oddzielnym naczyniu utrzeć kruszonkę.
- Ciasto rozwałkować i pokroić na 6 kwadratów o boku 15 cm. Budyń ugotować na mleku. Brzoskwinie obrać i pokroić.
- Na każdy kwadrat ciasta położyć porcję budyniu i kawałek brzoskwini, rogi zagiąć do środka i posypać kruszonką.
- Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min w temperaturze 200 St. C.
- Na 5 minut przed końcem pieczenie wierzchy posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietanką.
- Ciastka ozdobić lukrem przygotowanym z cukru pudru i 3 łyżek wody.