Bombowe przekładane ciasto z brzoskwiniami - pyszne i efektowne
2021-07-30
łatwy
75 min
4
Przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym to może być hit wśród oświętnych słodkości. Jego przygotowanie wymaga co prawda nieco zachodu, ale efekt jest murowany. Zarówno smakowy, jak i wizualny. Serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
- Biszkopt ciemny:
- 5 jaj
- 4 łyżki mąki
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 plaska łyżeczka sody
- 3 łyżki wody
- Biszkopt jasny
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 plaska łyżeczka sody
- Mus brzoskwiniowy:
- 2 puszki brzoskwiń
- 7 łyżek żelatyny
- Do nasączenia:
- 1 szklanka niezbyt mocnej herbaty
- 2 łyżki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z białkami.
- W wersji ciemnej razem z mąką dodać kakao.
- Oba biszkopty przelać do wyłożonych papierem tortownic i średnicy ok. 22 cm.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim ciasto na 20 min. (nie otwierać drzwiczek).
- Biszkopty wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicach do wystygnięcia.
- Brzoskwinie wraz z sokiem zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Dodać do brzoskwiniowego musu i wymieszać. Odstawić do stężenia.
- Gdy biszkopty całkowicie ostygną ostrożnie wyjąć je z tortownic i każdy z nich przekroić długim nożem lub nicią na dwa cienkie blaty.
- Trzy blaty pozostawić w całości (dwa jasne i jeden ciemny), ostatni blat przekroić na pół.
- Na spodzie położyć ciemny blat, a na nim jasny. Nasączyć ponczem.
- Następnie na połowę ciasta wyłożyć połówkę ciemnego blatu (delikatnie o nasączyć), a na drugą połowę wyłożyć tężejący mus.
- Następnie na warstwę musu położyć drugą połowę ciemnego blatu, resztę warstwy wypełniając musem. Wstawić do lodówki.
- W pozostałym białym blacie wyciąć koło o średnicy 15 cm. Położyć go na wierzchu ciasta, nasączyć, a otwór w blacie wypełnić pozostałym musem.
- Odstawić do całkowitego stężenia musu na kilka godzin.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego