Bombowe przekładane ciasto z brzoskwiniami - pyszne i efektowne

Bombowe ciasto z brzoskwiniami
Autor: Shutterstock Bombowe ciasto z brzoskwiniami
łatwy
75 min
4

Przekładane ciasto z musem brzoskwiniowym to może być hit wśród oświętnych słodkości. Jego przygotowanie wymaga co prawda nieco zachodu, ale efekt jest murowany. Zarówno smakowy, jak i wizualny. Serdecznie polecam.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jaj
  • 4 łyżki mąki
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 plaska łyżeczka sody
  • 3 łyżki wody
  • Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 plaska łyżeczka sody
  •  Mus brzoskwiniowy:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 7 łyżek żelatyny
  •  Do nasączenia:
  • 1 szklanka niezbyt mocnej herbaty
  • 2 łyżki rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z białkami.
  • W wersji ciemnej razem z mąką dodać kakao.
  • Oba biszkopty przelać do wyłożonych papierem tortownic i średnicy ok. 22 cm.
  • Piec w temperaturze 180 st. C przez 35 min. Następnie wyłączyć piekarnik, ale pozostawić w nim ciasto na 20 min. (nie otwierać drzwiczek).
  • Biszkopty wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicach do wystygnięcia.
  • Brzoskwinie wraz z sokiem zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Dodać do brzoskwiniowego musu i wymieszać. Odstawić do stężenia.
  • Gdy biszkopty całkowicie ostygną ostrożnie wyjąć je z tortownic i każdy z nich przekroić długim nożem lub nicią na dwa cienkie blaty.
  • Trzy blaty pozostawić w całości (dwa jasne i jeden ciemny), ostatni blat przekroić na pół.
  • Na spodzie położyć ciemny blat, a na nim jasny. Nasączyć ponczem.
  • Następnie na połowę ciasta wyłożyć połówkę ciemnego blatu (delikatnie o nasączyć), a na drugą połowę wyłożyć tężejący mus.
  • Następnie na warstwę musu położyć drugą połowę ciemnego blatu, resztę warstwy wypełniając musem. Wstawić do lodówki.
  • W pozostałym białym blacie wyciąć koło o średnicy 15 cm. Położyć go na wierzchu ciasta, nasączyć, a otwór w blacie wypełnić pozostałym musem. 
  • Odstawić do całkowitego stężenia musu na kilka godzin.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej