Błyskawiczna napoleonka wiśniowa

Napoleonka z wiśniami
Autor: Shutteratock Napoleonka z wiśniami tu pyszny deser bez pieczenia
łatwy
40 min
4

Napoleonka z wiśniami to nieco ulepszona wersja tradycyjnego deseru. Nie trzeba jej piec, wystarczy zamknąć masę w dwóch warstwach herbatników.

SKŁADNIKI

  • duże opakowanie herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1,2 kostki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • słoik dżemu wiśniowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dżem lekko podgrzać w garnku, a następnie zmiksować i odstawić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, a następnie zmiksować ze szklanką mleka i nadal miksować dodając powoli mąkę.
  • Resztę mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wlać mleko z mąką.
  • Ponownie postawić na ogniu, gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na spodzie połowę herbatników i wylać gorącą masę.
  • Gdy masa lekko przestygnie wyłożyć na nią dżem i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej