Błyskawiczna napoleonka wiśniowa
2022-05-12
łatwy
40 min
4
Napoleonka z wiśniami to nieco ulepszona wersja tradycyjnego deseru. Nie trzeba jej piec, wystarczy zamknąć masę w dwóch warstwach herbatników.
SKŁADNIKI
- duże opakowanie herbatników
- 1 litr mleka
- 1,2 kostki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- słoik dżemu wiśniowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dżem lekko podgrzać w garnku, a następnie zmiksować i odstawić.
- Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, a następnie zmiksować ze szklanką mleka i nadal miksować dodając powoli mąkę.
- Resztę mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wlać mleko z mąką.
- Ponownie postawić na ogniu, gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na spodzie połowę herbatników i wylać gorącą masę.
- Gdy masa lekko przestygnie wyłożyć na nią dżem i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?