Bez jajek i żelatyny. Do tego pysznego musu potrzebujemy tylko 3 składników

Dieta wegetariańska
Kawa jest jednym z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. A co jeśli powiemy wam, że można z niej zrobić wspaniały deser? I to tylko z trzech składników. Ten przepis łączy w sobie przepyszny kawowy aromat ze słodkim skrętem. Podpowiadamy jak go przygotować.
Mus idealny na słodką przerwę. Wystarczą 3 składniki
Mus z kawy rozpuszczalnej to prosty sposób na szybki i ciekawy deser. Łączy w sobie on bowiem dwa składniki, które są powszechnie lubiane - kawę oraz mleko. Jest wspaniale lekki i świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska pomiędzy
Co więcej, czas przygotowania tego deseru jest niezwykle krótki. Najdłużej trzeba czekać, na schłodzenie tego przepysznego deseru, niestety bez tego nie osiągniemy zamierzonych efektów.
Do tego deseru zachęca w szczególności fakt, że nie ma w nim ani jajek, ani żelatyny. Mimo tego jest on wspaniale kremowy, idealnie gładki, bogaty w smak i naprawdę wyrazisty.
O tym pamiętaj. Nie przesadzaj z ubijaniem
Kiedy będziemy go przygotowywać należy jednak pamiętać, że nie powinniśmy ubijać go za długo. 1,5-2 minuty powinny wystarczyć. Zbyt długie ubijanie mieszanki może bowiem skutkować w rozdzieleniu się musi lub jego uziarnieniu.
O wiele bezpiecznie będzie "niedobić" musu niż przesadzić z ubijaniem. Nie ma więc na co czekać i warto zabrać się już teraz za ten przepyszny kawowy mus, który będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 g czekolady mleczniej
- 250 ml śmietanki min. 36 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku podgrzewamy śmietankę, nie doprowadzając jej do wrzenia.
- Mieszamy ją dokładnie z czekoladą.
- Zostawiamy na parę minut, aż do rozpuszczenia.
- Dodajemy kawę rozpuszczalną.
- Mieszamy, aż do rozpuszczenia.
- Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie ubijamy nasz krem mikserem, aż masa będzie średnio sztywna.
- Mus przekładamy do pucharków i dekorujemy kakao, czekoladą lub lodami.