Bez cukru, a w sam raz słodka. Truskawkowa pianka to mój ulubiony fit deser

truskawkowa pianka.jpg
Autor: Shutterstock Truskawkowa pianka podbije twoje podniebienie. Ten dietetyczny deser robi się w 5 minut.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jedzenie podczas diety odchudzającej wcale nie musi być monotonne i pozbawione słodkich przysmaków. W czasie zrzucania zbędnych kilogramów idealnie sprawdzi się dietetyczny deser w postaci truskawkowej pianki. Nie zawiera cukru i tłuszczu, a jest przepyszny. Poznajcie prosty i szybki przepis na najlepszy deser na diecie, czyli truskawkową piankę.

Z czego zrobić truskawkową piankę?

Do przygotowania pysznego deseru na diecie potrzebnych jest tylko kilka produktów. Lista składników obejmuje pięć artykułów spożywczych. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Do przygotowania truskawkowej pianki nie dodaje się ani produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, ani białego cukru. Deser jest lekki jak chmurka i smakuje obłędnie.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową piankę truskawkową? Wystarczy tylko kilka prostych i niedrogich produktów, aby przygotować ten fit deser.

  • mrożone truskawki
  • galaretka truskawkowa bez cukru i wrzątek
  • białka jaj kurzych
  • słodzik – erytrytol lub ksylitol
  • szczypta soli

Jak zrobić truskawkową piankę?

Dietetyczny przepis na smaczną piankę z truskawkami nie jest skomplikowany. To łatwa i szybka receptura na fit przysmak, który podbije nie tylko podniebienia osób zrzucających zbędne kilogramy. Deser jest gotowy w kilka minut, ale trzeba poczekać, aż się schłodzi.

Jak więc przygotować dwie porcje wyśmienitej pianki truskawkowej bez cukru i tłuszczu? Postępując według kolejnych kroków smakołyk uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie galaretki truskawkowej
  • 2. krok – zmiksowanie galaretki z mrożonymi truskawkami i słodzikiem
  • 3. krok – ubicie białek na sztywno
  • 4. krok – połączenie piany z białek z masą truskawkową
  • 5. krok – schłodzenie truskawkowej pianki w lodówce

Jak podawać truskawkową piankę?

Pyszna i niesamowicie truskawkowa pianka to lekki jak chmurka deser. Ten fit przysmak można jeść nawet na diecie odchudzającej, ponieważ nie zawiera ani białego cukru, ani tłuszczu. Deser jest tak dobry, że każdy będzie zachwycony jego smakiem. Zaletą tego przepisu jest to, że do przygotowania dietetycznej pianki wykorzystuje się mrożone truskawki, które są w sklepach przez cały rok. Dlatego truskawkową pianką można się zajadać bez względu na pogodę.

SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonych truskawek
  • 2 białka jaja kurzego
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru + 100 ml wrzątku
  • 3 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wrzątku wsypać galaretkę i słodzik. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Do galaretki dodać mrożone truskawki i zmiksować na gładko.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  • Stopniowo dodawać masę truskawkową i mieszać do połączenia składników.
  • Piankę przełożyć do pucharków, miseczek lub słoiczków. Wstawić do lodówki na minimum godzinę lub całą noc.
  • Podawać na deser.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej