Amerykańska szarlotka: ciasto z jabłkami i orzeszkami [przepis]
2021-03-29
średni
90 min
4
Jeśli znudził Ci się tradycyjny jabłecznik, wypróbuj nasz przepis na amerykańską szarlotkę. Wyróżnia się dwoma warstwami ciasta i pysznym jabłkowym nadzieniem. Sprawdź, jak zrobić amerykański jabłecznik.
SKŁADNIKI
- 225 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego
- 75 g masła
- jajko
- na nadzienie:
- 700 g jabłek (najlepiej twardych, mało słodkich)
- 50 g orzeszków ziemnych (obranych, niesolonych)
- cytryna
- 25 g masła
- 25 g cukru drobnoziarnistego
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat. Dodaj 2 łyżki cukru, 75 g masła i jajko. Posiekaj dokładnie składniki. Polej 2–3 łyżkami zimnej wody i wymieszaj, tak by powstało gładkie, miękkie ciasto. Uformuj z ciasta kulkę, zawiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce 20-30 minut. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim tortownicę o średnicy 20-24 cm. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, drobno pokrój. Orzeszki arachidowe lekko posiekaj. Skórkę z cytryny zetrzyj, wyciśnij sok z cytryny. Masło pokrój w kostkę. Połącz wszystkie składniki z cukrem. Masę jabłkową wyłóż na ciasto w foremce. Posmaruj brzeg ciasta wodą. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim nadzienie placka. Trzonkiem pędzelka do ciasta dociśnij brzegi. Dla chętnych: nożykiem wytnij mały otwór na środku wierzchniej warstwy ciasta. Rozwałkuj resztki ciasta i wytnij z nich jabłko, liść i łodyżkę. Posmaruj ciasto wodą i przyklej do niego dekoracje. Piecz ciasto 30–40 minut, aż się zarumieni. Oprósz cukrem pudrem.