Zapiekanka z ziemniaków: z łososiem lub szynką
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem łososia lub szynki to doskonały pomysł na pyszne i niezbyt drogie danie obiadowe. To także okazja, by zjeść ziemniaki w mniej nudnej odsłonie, innej niż puree, frytki czy ziemniaki z wody.
SKŁADNIKI
- 6 ugotowanych na półtwardo ziemniaków
 - ząbek czosnku
 - łyżka masła
 - 2 cebule
 - 10 dag wędzonego łososia lub szynki gotowanej
 - 5 dag tartego żółtego sera
 - kubek śmietany
 - 2 jajka
 - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 - natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić w plasterki. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego grubo masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
 - Jeśli wolisz zapiekankę z rybą - użyj łososia. Może być sałatkowy albo plastry pokrojone w paski. Jeśli szynkę - należy ją pokroić w paski, położyć na ziemniakach.
 - Obrane cebule pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Wyłożyć na łososia lub szynkę.
 - Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać sól, pieprz (sporo) i natkę, zalać tym ziemniaki z cebulą i rybą lub szynką. Posypać żółtym serem.
 - Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180ºC. Podawać posypane natką pietruszki.