Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad
Autor: Shutterstock Łatwa zapiekanka z łososia i puree ziemniaczanego to pyszny obiad dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym sprawdzi się jako obfity obiad dla całej rodziny. To jeden z tych sprytnych sposób na obiad, który można przygotować z wyprzedzeniem lub odgrzać w dowolnej porze. 

SKŁADNIKI

  • 300-400 g filetu z łososia dzikiego lub z ekologicznej hodowli
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 cebule dymki razem ze szczypiorem
  • 150 ml śmietany 18%
  • 6 ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 80 g tartego sera
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. 
  • Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko i masło, ponownie utłuc lub dokładnie wymieszać. Dodać tarty ser i wymieszać. 
  • Cebulę dymkę pokroić, oddzielnie białe cebulki i szczypior.
  • Filet z łososia pokroić w kostkę, na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką. 
  • Kawałki łososia usmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać cebulę i połowę szczypioru, smażyć do zeszklenia. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 5 minut.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć łososia razem z sosem. Przykryć przygotowanym puree. Wstawić do piekarnika.
  • Zapiekać 20-25 minut w 200°C lub do zrumienienia ziemniaków.
  • Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej