Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym sprawdzi się jako obfity obiad dla całej rodziny. To jeden z tych sprytnych sposób na obiad, który można przygotować z wyprzedzeniem lub odgrzać w dowolnej porze.
SKŁADNIKI
- 300-400 g filetu z łososia dzikiego lub z ekologicznej hodowli
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki oleju
- 3-4 cebule dymki razem ze szczypiorem
- 150 ml śmietany 18%
- 6 ziemniaków
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 80 g tartego sera
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
- Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko i masło, ponownie utłuc lub dokładnie wymieszać. Dodać tarty ser i wymieszać.
- Cebulę dymkę pokroić, oddzielnie białe cebulki i szczypior.
- Filet z łososia pokroić w kostkę, na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
- Kawałki łososia usmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać cebulę i połowę szczypioru, smażyć do zeszklenia. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 5 minut.
- Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć łososia razem z sosem. Przykryć przygotowanym puree. Wstawić do piekarnika.
- Zapiekać 20-25 minut w 200°C lub do zrumienienia ziemniaków.
- Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem.