Wygląda jak z najlepszej restauracji, a zajmuje kilka chwil. Ten łosoś to moja tajna broń

Wygląda jak z najlepszej restauracji, a zajmuje kilka chwil. Ten łosoś to moja tajna broń
Autor: Brittanyd/ Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ciekawy pomysł na rybę? Wypróbuj ten przepis na łososia BBQ z syropem klonowym. Wystarczy kilka składników, by przygotować ten aromatyczny, słodki i soczysty posiłek. Zachwyć się prostym sposobem na sycący obiad. Z tym poradzi sobie każdy!

Łosoś w nowej odsłonie. Taki smakuje najlepiej

Łosoś BBQ z syropem klonowym o idealne połączenie smaków. Lekko dymny klimat do pary ze słodycza syropu klonowego. Całość tworzy nam przepyszny, wyjątkowy i smakowity sposób na danie główne. Prostota elegancja i bogaty smak są na wyciągnięcie ręki.

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb i stanowi idealną postawę go tego przepisu. Syrop klonowy karmelizuje się na nim tworząc ciekawą, lekko chrupiącą glazurę. Wszystko to w połączeniu z nieco dymnym smakiem, który świetnie pasuje do naszej ryby. A przy tym nie musimy się za dużo napracować.

O tym pamiętaj. Pięciogwiazdkowy posiłek w kilka chwil

Jeśli chodzi o marynowanie, to nie powinniśmy przekraczać godziny. Wszystko po to, by mięso się nie "ugotowało" w kwaśnej marynacie. Ważny jest również krótki czas pieczenia. Łososia nie można przesmażyć, ponieważ będzie później zbyt suchy i straci swój aromat.

Jeśli więc mamy ochotę na ciekawy posiłek, który wygląda jak z najlepszej restauracji - ten przepis sprawdzi się jak złoto. Bez specjalnych technik czy niesamowitych składników. Wszystko jest na wyciągnięcie ręki.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z łososia 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu BBQ 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce mieszamy syrop klonowy, sos BBQ, sos sojowy, musztardę, czosnek i sok z cytryny.
  • Filety umieszczamy w marynacie i upewniamy się, że są pokryte z każdej strony.
  • Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Pieczemy nasze łososie około 15 minut.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami lub sałatką z rukoli.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej