Wygląda jak z najlepszej restauracji, a zajmuje kilka chwil. Ten łosoś to moja tajna broń
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ciekawy pomysł na rybę? Wypróbuj ten przepis na łososia BBQ z syropem klonowym. Wystarczy kilka składników, by przygotować ten aromatyczny, słodki i soczysty posiłek. Zachwyć się prostym sposobem na sycący obiad. Z tym poradzi sobie każdy!
Łosoś w nowej odsłonie. Taki smakuje najlepiej
Łosoś BBQ z syropem klonowym o idealne połączenie smaków. Lekko dymny klimat do pary ze słodycza syropu klonowego. Całość tworzy nam przepyszny, wyjątkowy i smakowity sposób na danie główne. Prostota elegancja i bogaty smak są na wyciągnięcie ręki.
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb i stanowi idealną postawę go tego przepisu. Syrop klonowy karmelizuje się na nim tworząc ciekawą, lekko chrupiącą glazurę. Wszystko to w połączeniu z nieco dymnym smakiem, który świetnie pasuje do naszej ryby. A przy tym nie musimy się za dużo napracować.
O tym pamiętaj. Pięciogwiazdkowy posiłek w kilka chwil
Jeśli chodzi o marynowanie, to nie powinniśmy przekraczać godziny. Wszystko po to, by mięso się nie "ugotowało" w kwaśnej marynacie. Ważny jest również krótki czas pieczenia. Łososia nie można przesmażyć, ponieważ będzie później zbyt suchy i straci swój aromat.
Jeśli więc mamy ochotę na ciekawy posiłek, który wygląda jak z najlepszej restauracji - ten przepis sprawdzi się jak złoto. Bez specjalnych technik czy niesamowitych składników. Wszystko jest na wyciągnięcie ręki.
SKŁADNIKI
- 2 filety z łososia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu BBQ
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- odrobina oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce mieszamy syrop klonowy, sos BBQ, sos sojowy, musztardę, czosnek i sok z cytryny.
- Filety umieszczamy w marynacie i upewniamy się, że są pokryte z każdej strony.
- Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Pieczemy nasze łososie około 15 minut.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami lub sałatką z rukoli.