Turbot z grilla: kup w Biedronce, zrób jak w MasterChef (sezon 10, odcinek 12)!

Turbot z grilla: kup w Biedronce, zrób jak w MasterChef!
Autor: Shutterstock.com Turbot z grilla: kup w Biedronce, zrób jak w MasterChef!
łatwy
4 min
10

Grillowany w całości turbot uosabia powściągliwość i technikę baskijskiego grilla na węglu drzewnym. Taką właśnie rybę przyrządzono w półfinałach MasterChef w SanSebastian w Kraju Basków. Kup turbota w sieci Biedronka (od 22 listopada w sprzedaży) lub w dobrym sklepie rybnym i przygotuj, jak mistrz z gwiazdką Michelin. W ten sposób można przyrządzić również bałtycką flądrę. Do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 1 cały turbot, wypatroszony, o wadze około 1,5 kg
  • 3 łyżki (45 ml) octu z białego wina
  • sól koszerna
  • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej misce wymieszaj ocet i 1/2 łyżeczki (2g) soli. Stale ubijając, powoli dodawaj oliwę z oliwek. Ewentualnie umieść składniki w szczelnie zamkniętym słoiku, zamknij i energicznie wstrząśnij, aż się zemulgują. Przełóż winegret do pojemnika z dziobkiem, najlepiej wyciskanej butelki (jeśli posiadasz) lub miarki na płyn. Odłóż na bok.
  • Około 30 minut przed grillowaniem wyjmij turbota z lodówki i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Rozpal grill pełen węgla drzewnego. Gdy cały węgiel zostanie rozpalony i pokryty szarym popiołem, dodaj i ułóż węgle po jednej stronie rusztu na węgiel drzewny. Ustaw ruszt do grillowania, przykryj grill i odstaw na 5 minut do wstępnego nagrzania. Przygotuj koszyk na rybę. 
  • Turbota dokładnie osusz papierowymi ręcznikami i mocno dopraw solą ciemną stronę rybę. Włóż turbota do kosza do grillowania i połóż na gorącej stronie grilla, ciemną skórą do dołu. Smaż, aż na skórze zaczną tworzyć się pęcherze, potrzeba na to około 4 minut. Dopraw białą stronę solą, a następnie odwróć rybę.
  • Grilluj stronę z białą skórką, aż skóra zacznie lekko tworzyć pęcherze, znowu około 4 minut. Podczas grillowanie białej skórky, ciemną stronę mocno skrop winegretem (używając około 1/3 przygotowanej mieszaniny). Odwróć turbota z powrotem i grilluj ciemną skórą, aż skóra będzie dobrze spęczniała, a mięso ryby nieprzezroczyste - około 4 minuty  lub dłużej. Podczas grillowania turbota, mocno skrop stronę białą skóry winegretem (ponownie używając około 1/3).
  • Zdejmij turbota z grilla i przełóż na duży półmisek. Skrop pozostałym winegretem.
  • Pokrój turbota, oddziel płetwy i głowę, a filety przenieś na talerze do serwowania; odrzucając kręgosłup. Przechyl półmisek do siebie tak, aby winegret i soki z turbota zebrały się na dnie. Używając łyżki, szybko mieszaj płyn, jakbyś go ubijał, aż mieszanina zgęstnieje i zemulguje, przez 15 do 30 sekund. Nałóż łyżką vinaigrette na filety i od razu podawaj. Smacznego! 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Co zrobić z ryby w oleju w puszce? Wypróbuj 8 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej