Tuńczyk z sosem miętowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sposób podania jak z azjatyckiej kuchni, ale nie wymaga kupowania produktów w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Jak łatwo zrobić tuńczyka z sosem miętowym? Oto prosty przepis na danie doskonałe.
SKŁADNIKI
- 4 filety z tuńczyka (po ok. 12 dag)
- na sos ze świeżej mięty:
- po filiżance posiekanej natki i świeżej bazylii
- 2 pęczki świeżej mięty (najlepiej pieprzowej)
- ½ szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
- 2-3 łyżki stołowe soku z cytryny
- szczypta papryki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki wody
- łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- czarny pieprz świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety ostrożnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Połóż filety na grillu lub w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury.
- Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony, aż tuńczyk zacznie zmieniać kolor z różowego na biały.
- Przygotuj sos miętowy – zmiksuj wszystkie składniki sosu oprócz soli i pieprzu, nimi doprawisz sos dopiero po zmiksowaniu.
- Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
- Bezpośrednio przed podaniem polej każdą porcję ryby 2 łyżkami stołowymi sosu miętowego.