Tuńczyk po baskijsku

2021-03-29
Marta Orzeszyna
Tuńczyk po baskijsku
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Tuńczyk po baskijsku to jedno z tych dań wakacyjnych, za którymi tęskni się już od chwili przełknięcia pierwszego kęsa. Do przygotowania potrawy używa się czerwonego mięsa tuńczyka i obowiązkowo słynnej papryki z Espelette, która nadaje daniu charakterystyczny kolor i smak.  

 

 

Polecamy: Kuchnia baskijska - Marta Orzeszyna autorka książki "Gra o miłość" o kulinariach francuskich Basków

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki świeżego czerwonego tuńczyka
  • 6 zielonych słodkich papryczek
  • papryka z Espelette
  • tymianek
  • 5 pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć pomidory, papryki i słodkie papryczki. Usunąć nasiona i pokroić – pomidory w kostki, paprykę i papryczki w paski. Obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Umyć i posiekać natkę pietruszki.
  • Podsmażyć warzywa na patelni. Dodać tymianek, liść laurowy i pietruszkę. Potem sól, pieprz i paprykę z Espelette.
  • Przełożyć wszystko do garnka i dusić około 30 minut.
  • Kawałki tuńczyka obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron na bardzo małym ogniu na patelni przez około 25 minut.
  • Następnie dodać tuńczyka do garnka i podgotowywać jeszcze przez 15 minut, by tuńczyk przesiąknął zapachem i smakiem warzyw i ziół. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Marta Orzeszyna