Tuńczyk po baskijsku

2019-05-08
Marta Orzeszyna
Tuńczyk po baskijsku
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Tuńczyk po baskijsku to jedno z tych dań wakacyjnych, za którymi tęskni się już od chwili przełknięcia pierwszego kęsa. Do przygotowania potrawy używa się czerwonego mięsa tuńczyka i obowiązkowo słynnej papryki z Espelette, która nadaje daniu charakterystyczny kolor i smak.  

 

 

Polecamy: Kuchnia baskijska - Marta Orzeszyna autorka książki "Gra o miłość" o kulinariach francuskich Basków

Składniki

4 kawałki świeżego czerwonego tuńczyka

6 zielonych słodkich papryczek

papryka z Espelette

tymianek

5 pomidorów

2 czerwone papryki

1 cebula

2 ząbki czosnku

mąka

natka pietruszki

liść laurowy

oliwa z oliwek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyć pomidory, papryki i słodkie papryczki. Usunąć nasiona i pokroić – pomidory w kostki, paprykę i papryczki w paski. Obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Umyć i posiekać natkę pietruszki.

Podsmażyć warzywa na patelni. Dodać tymianek, liść laurowy i pietruszkę. Potem sól, pieprz i paprykę z Espelette.

Przełożyć wszystko do garnka i dusić około 30 minut.

Kawałki tuńczyka obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron na bardzo małym ogniu na patelni przez około 25 minut.

Następnie dodać tuńczyka do garnka i podgotowywać jeszcze przez 15 minut, by tuńczyk przesiąknął zapachem i smakiem warzyw i ziół. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Marta Orzeszyna