Tuńczyk po baskijsku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tuńczyk po baskijsku to jedno z tych dań wakacyjnych, za którymi tęskni się już od chwili przełknięcia pierwszego kęsa. Do przygotowania potrawy używa się czerwonego mięsa tuńczyka i obowiązkowo słynnej papryki z Espelette, która nadaje daniu charakterystyczny kolor i smak.
Polecamy: Kuchnia baskijska - Marta Orzeszyna autorka książki "Gra o miłość" o kulinariach francuskich Basków
SKŁADNIKI
- 4 kawałki świeżego czerwonego tuńczyka
- 6 zielonych słodkich papryczek
- papryka z Espelette
- tymianek
- 5 pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mąka
- natka pietruszki
- liść laurowy
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć pomidory, papryki i słodkie papryczki. Usunąć nasiona i pokroić – pomidory w kostki, paprykę i papryczki w paski. Obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Umyć i posiekać natkę pietruszki.
- Podsmażyć warzywa na patelni. Dodać tymianek, liść laurowy i pietruszkę. Potem sól, pieprz i paprykę z Espelette.
- Przełożyć wszystko do garnka i dusić około 30 minut.
- Kawałki tuńczyka obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron na bardzo małym ogniu na patelni przez około 25 minut.
- Następnie dodać tuńczyka do garnka i podgotowywać jeszcze przez 15 minut, by tuńczyk przesiąknął zapachem i smakiem warzyw i ziół. Podawać zaraz po przygotowaniu.