Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami: dla zdrowia, dla rodziny
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami to zdrowa porcja sycącej ryby. Pstrąg tęczowy należy do ryb łososiowatych. Jest wszechstronną rybą, którą można piec, gotować i smaży. Pieczony zachowuje jędrność i doskonały smak. Pieczenie ma tę zaletę, że przygotowanie obiadu nie jest pracochłonne i nie wydziela żadnych przykrych zapachów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia, każdy po 150 g, razem około 600-800 g
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego (do natłuszczenia folii)
- 8 łyżeczek pesto bazyliowego (można tutaj użyć pesto ze słoika, chociaż domowe pesto jest jeszcze lepsze)
- 150 g drobnych pomidorków, przekrojonych na pół, lub 2-3 pomidory pokrojone na plastry
- 4 arkusze folii aluminiowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Umieść blachę do pieczenia w piekarniku, aby podgrzać ją podczas przygotowywania pstrąga.
- Przygotuj 4 kawałki folii, wystarczająco duże, aby owinąć pstrąga z dodatkami.
- Każdy kawałek folii skrop oliwą i połóż rybę na tłuszczu, skórą do dołu.
- Na powierzchni ryby połóż 2 łyżeczki bazyliowego pesto i rozsmaruj.
- Na wierzchu ułóż połówki pomidorków przecięciem do góry, tak aby przykryły rybę. Można również wykorzystać plastry większych pomidorów.
- Zawiń rybę w folię, podnosząc jej brzegi do góry i składając razem kilka razy.
- Połóż połóż pakieciki z rybą na rozgrzanej blasze do pieczenia i piecz 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika po 15 minutach i pozostaw na 2-3 minuty.
- Następnie ostrożnie otwórz i podawaj natychmiast, póki pstrąg i pomidory są jeszcze gorące.