Tagliatelle z tuńczykiem, porem i ziołową nutką

Tagliatelle z tunczykiem i porem
Autor: Shutterstock Tagliatelle z tunczykiem i porem to smaczna pasta, którą przygotujesz w 15 min.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

To jedno z moich ulubionych "dań z niczego". Zazwyczaj przygotowuję je właśnie wtedy, kiedy nie bardzo już mam co wyciągać z lodówki. Kilka puszek tuńczyka zawsze mam w zapasie, paczkę makaronu również. Do tego wyciągam kawałek pora z zapomnianego pęczka włoszczyzny i po 15 min mam gotowy obiad. A jeśli znajdzie się jeszcze kilka samotnych pomidorów koktajlowych lub oliwek to już mamy pełnię szczęścia.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie tagliatelle
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 spory kawałek pora
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka sera mascarpone
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie pomidory koktajlowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę, osolić ją i wrzucić do niej makaron. Pora umyć i pokroić w półkrążki.
  • Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią tuńczyka w oleju, chwilę smażyć, po czym dodać pora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu, po czym dodać śmietanę i mascarpone, dokładnie rozprowadzić sos, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Pomidorki koktajlowe można pokroić na pół i dodać na koniec do patelni, aby je jedynie podgrzać.
  • Ugotowany al dente makaron odcedzić, ale tak niezbyt rzetelnie, troszkę wody w makaronu może zostać.
  • Do garnka z makaronem wlać sos i dokładnie wymieszać. Przed podaniem można posypać zieleniną.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej