Tagliatelle z tuńczykiem, porem i ziołową nutką
2021-05-06
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
To jedno z moich ulubionych "dań z niczego". Zazwyczaj przygotowuję je właśnie wtedy, kiedy nie bardzo już mam co wyciągać z lodówki. Kilka puszek tuńczyka zawsze mam w zapasie, paczkę makaronu również. Do tego wyciągam kawałek pora z zapomnianego pęczka włoszczyzny i po 15 min mam gotowy obiad. A jeśli znajdzie się jeszcze kilka samotnych pomidorów koktajlowych lub oliwek to już mamy pełnię szczęścia.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie tagliatelle
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 spory kawałek pora
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka sera mascarpone
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- opcjonalnie pomidory koktajlowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę, osolić ją i wrzucić do niej makaron. Pora umyć i pokroić w półkrążki.
- Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią tuńczyka w oleju, chwilę smażyć, po czym dodać pora i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażyć kilka minut na niezbyt dużym ogniu, po czym dodać śmietanę i mascarpone, dokładnie rozprowadzić sos, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Pomidorki koktajlowe można pokroić na pół i dodać na koniec do patelni, aby je jedynie podgrzać.
- Ugotowany al dente makaron odcedzić, ale tak niezbyt rzetelnie, troszkę wody w makaronu może zostać.
- Do garnka z makaronem wlać sos i dokładnie wymieszać. Przed podaniem można posypać zieleniną.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?