Sola pieczona w pomarańczach: wykwitna i delikatna

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Sola pieczona w pomarańczach: wykwitna i delikatna
Autor: Shutterstock Sola pieczona to doskonały pomysł na świąteczny obiad
łatwy
45 min
4

Sola to wykwintna ryba, która doskonale smakuje pieczona. Delikatny smak ryby można podkręcić komponując go z aromatycznymi cytrusami. Taką solę możemy zaserwować na odświętny obiad.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z soli (60 dag)
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • łyżka oleju
  • łyżka płatków migdałowych
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brytfannę posmaruj olejem.
  • Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry.
  • Filety umyj i osusz. Ułóż w brytfannie, obłóż je plastrami pomarańczy.
  • Sok i skórkę z pomarańczy wymieszaj z solą i pieprzem, skrop tym filety. Posyp gałką i migdałami.
  • Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub bagietką.

miesięcznik Zdrowie