Sola pieczona w pomarańczach: wykwitna i delikatna
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sola to wykwintna ryba, która doskonale smakuje pieczona. Delikatny smak ryby można podkręcić komponując go z aromatycznymi cytrusami. Taką solę możemy zaserwować na odświętny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 filety z soli (60 dag)
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- łyżka oleju
- łyżka płatków migdałowych
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brytfannę posmaruj olejem.
- Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry.
- Filety umyj i osusz. Ułóż w brytfannie, obłóż je plastrami pomarańczy.
- Sok i skórkę z pomarańczy wymieszaj z solą i pieprzem, skrop tym filety. Posyp gałką i migdałami.
- Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180
o C. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub bagietką.