Sola faszerowana w sosie szafranowym: przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Sola faszerowana w sosie szafranowym? Jeśli masz wątpliwości, czy to dobry pomysł na sylwestrowe danie, po prostu skorzystaj z poniższego przepisu i samodzielnie się o tym przekonaj! Zapewniamy, że ta wykwintna potrawa zaskoczy i zachwyci wszystkich gości i zagwarantuje wyśmienitą zabawę. Przepis pochodzi z menu restauracji Boathouse.
SKŁADNIKI
- sola (filet, 120 g)
- duży ziemniak
- olej do głębokiego smażenia
- ryż dziki i biały
- szczypta szafranu
- 100 ml białego wina
- sól, pieprz, masło do smażenia
- szalotka
- 2 łyżki białego wina
- łyżka śmietany 30 proc.
- pół łyżeczki pasty rosołowej
- 4 paluszki krabowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, dolej wina i zredukuj płyn.
- Dodaj śmietanę, posiekane paluszki krabowe, sól, pieprz. Podsmaż, aż płyny odparują.
- Solę rozbij tłuczkiem przez folię.
- Na całej długości ryby nałóż pasek farszu i zawiń jak krokiet (roluj, zakładając krawędzie filetu, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz).
- Z ziemniaka zrób długie paski (przy użyciu specjalnej maszynki), zawiń w nie filet (na całej szerokości), po czym wrzuć do gorącego głębokiego oleju i czekaj, aż się zarumieni.
- Przygotuj risotto z białego i dzikiego ryżu: dziki ryż ugotuj osobno. Biały ryż zeszklij na patelni z masłem i drobno posiekaną cebulką, zalej 200 ml bulionu i gotuj około 15 min, aż ryż wchłonie płyny (w razie potrzeby dolej jeszcze bulionu). Pod koniec dodaj dziki ryż i trochę śmietany, mieszaj przez chwilę.
- Zrób sos szafranowy. 100 ml białego wina ugotuj ze szczyptą szafranu, dodaj 100 ml gęstej śmietany do sosów i zasmażkę. Dopraw solą, pieprzem.
- Gotową solę pokrój na pół, ułóż na talerzu, dodaj risotto i udekoruj sosem.