Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami: pomysł na obiad

Barbara Górska
Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami pomysł na obiad
Autor: Archiwum Przepyszny sandacz, królewska ryba, podany z pieczarkami w śmietanie to wykwintne danie obiadowe. 
łatwy
25 min
4

Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami to doskonała alternatywa np. dla tradycyjnego schabowego z ziemniakami. Tym bardziej że ryby wciąż są słabo obecne w menu Polaków. Podajemy przepis na pysznego sandacza!

SKŁADNIKI

  • sandacz (nie mniejszy niż 1,5 kg)
  • pieczarki (ok. 1 kg)
  • cebula
  • śmietana
  • mąka
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojonego, posolonego i obtoczonego w mące sandacza usmaż na patelni.
  • Pieczarki pokrój w kostkę (mniejsze na 2–4 części, większe na 6–8) i wrzuć do wrzącej wody na ok. pół minuty.
  • Zeszklij na patelni cebulę i dodaj do niej zblanszowane pieczarki oraz sól i pieprz do smaku.
  • Następnie odstaw pieczarki z ognia, dodaj do nich śmietanę i po wymieszaniu ponownie postaw na ogień, mieszając.
  • Tak przygotowanym sosem polej usmażonego wcześniej sandacza i podgrzej go w piekarniku.
Barbara Górska