Śledź po egipsku: przepis na śledzia na ciepło

Śledź po egipsku: przepis na śledzia na ciepło
Autor: Shutterstock Śledź po egipsku na ciepło
łatwy
20 min
4

Śledzie to nie jest specjalność jedynie krajów północy. W Egipcie także jada się świeże śledzie, ale jakże inaczej niż u nas. Świeże filety śledziowe po egipsku w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym zdobędą twoje serce i żołądek. Sos przypomina naszą „rybę po grecku”, choć to wersja bez warzyw. Zobacz szybki i oryginalny przepis na śledzia po egipsku, jadanego na ciepło.

 

 

Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po greckuśledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowymśledzie smażoneśledzie smażone w cieście piwnym.

 

Wypróbuj również przepis na: zupę śledziową

SKŁADNIKI

  • 4 świeże śledzie lub 8 kawałków już w postaci filetów
  • 1 łyżka mąki
  • ½ kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanego koperku lub innej zieleniny
  • kawowa łyżeczka tymianku
  • mały liść laurowy
  • olej
  • do smaku sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte śledzie trzeba skropić cytryną, posolić i obtoczyć w mące. Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć ją, aż się zeszkli. Wkładać filety i obsmażać je z obu stron. Dodać ćwiartki obranych ze skórki (zahartowanych) pomidorów, tymianek i pokruszony liść laurowy. Patelnię przykryć i dusić potrawę około 6-8 minut na wolnym ogniu.
  • Na końcu posypać zieleniną i doprawić solą oraz pieprzem. Śledzie po egipsku podaje się na ciepło z sypkim ryżem. Na jedną osobę trzeba podać minimum dwa filety.