Scampi lub krewetki w sosie podawane z ryżem: prosty przepis

2021-03-29
MK
jak_zrobic_scampi_krewetki_w.jpg
Autor: photos.com Zarówno scampi, jak i krewetki wyśmienicie smakują w sosie z wina podane z ryżem
łatwy
25 min
4

Scampi lub krewetki w sosie podawane z ryżem to pyszna potrawa, która zawiera niewiele tłuszczu, jest za to bogata w białko. Zaspokoi głód i potrzebę rozkoszowania się smakiem. Poznaj prosty i szybki przepis na scampi lub krewetki z ryżem!

Czym naprawdę są scampi?

Bardzo często spotkać można określenie "krewetka scampi". Tymczasem słowo "scampi" jest zarezerwowane dla innego skorupiaka – tak inaczej nazywany jest homarzec. A homarzec to nie krewetka, choć tak jak ona należy do skorupiaków. Różni się jednak od niej m.in. długością (homarzec ma ok. 26 cm), ma też dobrze rozwinięte szczypce (u krewetki są słabo wykształcone).

Życie rządzi się jednak swoimi prawami i coraz częściej słowo scampi pojawia się nie tylko jako nazwa gatunku krewetki, ale też potrawy z różnych skorupiaków (głównie krewetek, ale też raków), podawanych z ryżem lub makaronem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • ½ kg mrożonych krewetek
  • szklanka mrożonego groszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1/4/ szklanki białego wytrawnego wina lub wermutu
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie podsmaż czosnek. Dodaj krewetki i groszek, podgrzewaj, aż się rozmrożą. Dopraw solą i przyprawami. Wlej wino i duś ok. 2 minuty.
  • Skrobię rozpuść w bulionie i wlej do krewetek i groszku, przez cały czas mieszając. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a krewetki będą jasnoróżowe.
  • Gotowe krewetki podawaj z ryżem. Jeśli wolisz - krewetki możesz podać również z makaronem, ale sos powinien być nieco rzadszy.
MK