Sardynki z grilla - prosty przepis na grillowane sardynki
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sardynki z grilla? Te małe rybki ubite w puszce, jak je grillować, żeby zostało coś do zjedzenia. Taka reakcja domowników nie zdziwiła mnie zupełnie, gdy zakomunikowałam, że tym razem na grillu upieczemy sardynki. Spokojnie wyjęłam z lodówki całkiem dorodne, świeże rybki i wzrokiem poprosiłam męża o pomoc w usunięciu łusek i wnętrzności. A potem było już coraz lepiej. Bo sardynki z grilla przygotowuje się bardzo prosto, a smakują obłędnie.
Prawdziwe sardynki z grilla
...jada się w Portugalii. To niemal narodowe danie, które można kupić na każdym rogu, zwłaszcza w nadoceanicznych miejscowościach. Świeżo złowione , nieduże sardynki wrzuca się tam na grilla bez płukania i patroszenia. Drobniutkie ości w procesie pieczenia stają się miękkie, niemal niewyczuwalne. Rybki zjada się w całości, zostawiając jedynie ogon i głowę - jak u nas wspomniane wyżej wędzone sardynki z puszki.
SKŁADNIKI
- 10 świeżych sardynek
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorodne okazy oczyścić z łusek (nie zawsze jest taka potrzeba), a następnie wypatroszyć i szybko opłukać pod bieżącą wodą. Nie przesadzać z ich myciem, bo wraz z woda spłuczemy z nich najlepszy smak.
- Ryby oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem i układać na rozgrzanym grillu (najlepiej na tacce). Piec ok. 20 minut do czasu aż z obu stron się zazłocą.
- Podawać polane oliwą z oliwek i z kromką białego pieczywa.