Sardynki z grilla - prosty przepis na grillowane sardynki

Sardynki z grilla - prosty przepis na grillowane sardynki
Autor: Shutterstock Sardynki najlepiej grillować w całości.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sardynki z grilla? Te małe rybki ubite w puszce, jak je grillować, żeby zostało coś do zjedzenia. Taka reakcja domowników nie zdziwiła mnie zupełnie, gdy zakomunikowałam, że tym razem na grillu upieczemy sardynki. Spokojnie wyjęłam z lodówki całkiem dorodne, świeże rybki i wzrokiem poprosiłam męża o pomoc w usunięciu łusek i wnętrzności. A potem było już coraz lepiej. Bo sardynki z grilla przygotowuje się bardzo prosto, a smakują obłędnie.

Prawdziwe sardynki z grilla

...jada się w Portugalii. To niemal narodowe danie, które można kupić na każdym rogu, zwłaszcza w nadoceanicznych miejscowościach. Świeżo złowione , nieduże sardynki wrzuca się tam na grilla bez płukania i patroszenia. Drobniutkie ości w procesie pieczenia stają się miękkie, niemal niewyczuwalne. Rybki zjada się w całości, zostawiając jedynie ogon i głowę - jak u nas wspomniane wyżej wędzone sardynki z puszki.

SKŁADNIKI

  • 10 świeżych sardynek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorodne okazy oczyścić z łusek (nie zawsze jest taka potrzeba), a następnie wypatroszyć i szybko opłukać pod bieżącą wodą. Nie przesadzać z ich myciem, bo wraz z woda spłuczemy z nich najlepszy smak.
  • Ryby oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem i układać na rozgrzanym grillu (najlepiej na tacce). Piec ok. 20 minut do czasu aż z obu stron się zazłocą.
  • Podawać polane oliwą z oliwek i z kromką białego pieczywa.
Ryby w diecie
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej