Rybne curry w tajskim stylu - zrobisz je błyskawicznie i za nieduże pieniądze
      2022-10-06
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Rybne curry w tajskim stylu to propozycja na obfite danie z niewielkiej ilości ryb. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy nie lubią ryb przyrządzonych tradycyjnie - smażonych lub pieczonych. Duże ilość warzyw i aromatycznych przypraw zmienia zwykłą morską rybę w prawdziwą ucztę.
Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne
SKŁADNIKI
- 700 g białej ryby morskiej
 - 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
 - 2 łyżki oleju kokosowego
 - ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
 - 2 łyżki drobno zmielonego imbiru
 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
 - 450 ml mleka kokosowego
 - ½ szklanki wody
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - 1 łyżka brązowego cukru
 - 4 szklanki posiekanych warzyw, np. marchewka, czerwona papryka, cebula, fasolka szparagowa
 - posiekana kolendra i ćwiartki limonki do podania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój rybę na kawałki o szerokości około 5 cm. Osusz rybę ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj kawałki 1 łyżką pasty curry.
 - Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę, imbir i czosnek i smaż na złoty kolor, przez około 5 minut.
 - Dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry, mleko kokosowe, wodę, sos rybny i cukier. Dodaj warzywa i zagotuj sos. Duś warzywa w sosie, aż będą prawie miękkie.
 - Zmniejsz ogień i dodaj rybę. Przykryj patelnię i duś przez 5 minut lub do momentu, gdy ryba przestanie być szklista. Jeśli kawałki ryby są dość grube, może być konieczne odwrócenie ich i duszenie jeszcze przez 1-2 minuty.
 - Podawaj z posiekaną kolendrą i odrobiną soku z limonki.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?