Rybne curry w tajskim stylu - zrobisz je błyskawicznie i za nieduże pieniądze
2022-10-06
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Rybne curry w tajskim stylu to propozycja na obfite danie z niewielkiej ilości ryb. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy nie lubią ryb przyrządzonych tradycyjnie - smażonych lub pieczonych. Duże ilość warzyw i aromatycznych przypraw zmienia zwykłą morską rybę w prawdziwą ucztę.
Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne
SKŁADNIKI
- 700 g białej ryby morskiej
- 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
- 2 łyżki drobno zmielonego imbiru
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 450 ml mleka kokosowego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 szklanki posiekanych warzyw, np. marchewka, czerwona papryka, cebula, fasolka szparagowa
- posiekana kolendra i ćwiartki limonki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój rybę na kawałki o szerokości około 5 cm. Osusz rybę ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj kawałki 1 łyżką pasty curry.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę, imbir i czosnek i smaż na złoty kolor, przez około 5 minut.
- Dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry, mleko kokosowe, wodę, sos rybny i cukier. Dodaj warzywa i zagotuj sos. Duś warzywa w sosie, aż będą prawie miękkie.
- Zmniejsz ogień i dodaj rybę. Przykryj patelnię i duś przez 5 minut lub do momentu, gdy ryba przestanie być szklista. Jeśli kawałki ryby są dość grube, może być konieczne odwrócenie ich i duszenie jeszcze przez 1-2 minuty.
- Podawaj z posiekaną kolendrą i odrobiną soku z limonki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?