Rybne curry w tajskim stylu - zrobisz je błyskawicznie i za nieduże pieniądze

Rybne curry w tajskim stylu - zrobisz je błyskawicznie i za nieduże pieniądze
Autor: Shutterstock Rybne curry w aromatycznym sosie w tajskim stylu to doskonałe danie dla tych, którzy nie lubią tradycyjnie przygotowanych ryb
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Rybne curry w tajskim stylu to propozycja na obfite danie z niewielkiej ilości ryb. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy nie lubią ryb przyrządzonych tradycyjnie - smażonych lub pieczonych. Duże ilość warzyw i aromatycznych przypraw zmienia zwykłą morską rybę w prawdziwą ucztę.

Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne

SKŁADNIKI

  • 700 g białej ryby morskiej
  • 3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ średniej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki drobno zmielonego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 450 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 szklanki posiekanych warzyw, np. marchewka, czerwona papryka, cebula, fasolka szparagowa
  • posiekana kolendra i ćwiartki limonki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój rybę na kawałki o szerokości około 5 cm. Osusz rybę ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj kawałki 1 łyżką pasty curry.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj cebulę, imbir i czosnek i smaż na złoty kolor, przez około 5 minut.
  • Dodaj pozostałe 2 łyżki pasty curry, mleko kokosowe, wodę, sos rybny i cukier. Dodaj warzywa i zagotuj sos. Duś warzywa w sosie, aż będą prawie miękkie.
  • Zmniejsz ogień i dodaj rybę. Przykryj patelnię i duś przez 5 minut lub do momentu, gdy ryba przestanie być szklista. Jeśli kawałki ryby są dość grube, może być konieczne odwrócenie ich i duszenie jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Podawaj z posiekaną kolendrą i odrobiną soku z limonki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej