Ryba zapiekana z warzywami: prosty przepis na danie rybne
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Ryba zapiekana jest o wiele zdrowsza niż smażona. Proponujemy zapiec ją z warzywami: ziemniakiem, pomidorem oraz fasolką szparagową. Przetestuj nasz przepis na pieczoną rybę.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg ryby w całości razem z głową, bez wnętrzności i skrzeli
- 1 szklanka małych pomidorków czereśniowych lub paprykowych
- 500 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- pół cytryny pokrojonej w półplasterki
- 1 łyżka liści bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę osusz, natnij boki, w nacięcia włóż po plasterku cytryny i listku bazylii.
- Ziemniaka ugotuj, pokrój w ósemki, fasolkę obierz lub rozmroź
- Naczynie żaroodporne (z pokrywą) posmaruj masłem, połóż rybę i otocz ją warzywami, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
- Piecz w temperaturze 180°C pod przykryciem przez 30 minut, potem bez pokrywy 5 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanymi liśćmi bazylii.