Ryba zapiekana z warzywami: prosty przepis na danie rybne

2021-03-29
Alicja Mieszko
Ryba zapiekana z warzywami: prosty przepis na danie rybne
Autor: Shutterstock W przepisie wykorzystujemy filety z ulubionej ryby morskiej
łatwy
50 min
4

Ryba zapiekana jest o wiele zdrowsza niż smażona. Proponujemy zapiec ją z warzywami: ziemniakiem, pomidorem oraz fasolką szparagową. Przetestuj nasz przepis na pieczoną rybę.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg ryby w całości razem z głową, bez wnętrzności i skrzeli
  • 1 szklanka małych pomidorków czereśniowych lub paprykowych
  • 500 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pół cytryny pokrojonej w półplasterki
  • 1 łyżka liści bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę osusz, natnij boki, w nacięcia włóż po plasterku cytryny i listku bazylii.
  • Ziemniaka ugotuj, pokrój w ósemki, fasolkę obierz lub rozmroź
  • Naczynie żaroodporne (z pokrywą) posmaruj masłem, połóż rybę i otocz ją warzywami, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
  • Piecz w temperaturze 180°C pod przykryciem przez 30 minut, potem bez pokrywy 5 minut.
  • Przed podaniem posyp posiekanymi liśćmi bazylii.
Alicja Mieszko