Ryba z curry: dobry przepis na rybę w orientalnym stylu

Ryba z curry: dobry przepis na rybę w orientalnym stylu
Autor: Shutterstock Ryba z sosem curry ma bogaty smak, polubić ją mogą miłośnicy orientalnych aromatów
łatwy
30 min
4

Ryba w curry to smażone, a następnie podgotowane filety z dużą ilością przypraw. Przygotowane według naszego przepisu  zasmakują każdemu!

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów rybnych,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 3 niewielkie cebulki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml bulionu,
  • po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, kurkumy, curry, ostra papryka,
  • 125 ml oleju,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • sól , cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwoną cebulę i czosnek drobno pokroić i utrzeć z imbirem, curry i papryką na gładką masę.
  • Filety natrzeć solą i kurkumą. Smażyć w mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty i odstawić.
  • Na patelni usmażyć pokrojone w kostkę cebulki. Dodać utartą pastę, zamieszać i smażyć 2-3 minuty.
  • Wlać sok cytrynowy, bulion i doprawić do smaku solą i cukrem.
  • Do sosu włożyć filety i gotować, aż będą miękkie (ok. 15 min.)
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Marta Balko
więcej