Ryba z curry: dobry przepis na rybę w orientalnym stylu
2021-05-21
łatwy
30 min
4
Ryba w curry to smażone, a następnie podgotowane filety z dużą ilością przypraw. Przygotowane według naszego przepisu zasmakują każdemu!
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów rybnych,
- 1 łyżka imbiru,
- 3 niewielkie cebulki,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml bulionu,
- po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, kurkumy, curry, ostra papryka,
- 125 ml oleju,
- 1 czerwona cebula,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- sól , cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwoną cebulę i czosnek drobno pokroić i utrzeć z imbirem, curry i papryką na gładką masę.
- Filety natrzeć solą i kurkumą. Smażyć w mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty i odstawić.
- Na patelni usmażyć pokrojone w kostkę cebulki. Dodać utartą pastę, zamieszać i smażyć 2-3 minuty.
- Wlać sok cytrynowy, bulion i doprawić do smaku solą i cukrem.
- Do sosu włożyć filety i gotować, aż będą miękkie (ok. 15 min.)
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?