Ryba w sosie cytrynowym z musztardą: prosto, ale wykwintnie!
2022-06-10
łatwy
25 min
3
Dieta bezglutenowa
Ryba w sosie cytrynowym z musztardą świetnie smakuje i doskonale się prezentuje. Podana na ugotowanym ryżu stanowi delikatne i wykwintne danie, które zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Polecamy na co dzień i od święta, zwłaszcza, że taką rybę przyrządza się niesłychanie szybko.
Dodatek śmietanki do sosu sprawia, że nawet chude morskie ryby po zapieczeniu w tym sosie są soczyste. Kurkuma sprawia, że sos ma intensywniejszy żółty kolor, co dodaje daniu urody. Jednocześnie tak przyrządzona ryba jest lżej strawna niż ta tradycyjnie usmażona.
SKŁADNIKI
- 400 g ryby morskiej
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka musztardy dijon (ostrej)
- 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz - do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę, bardzo drobno pokrojoną.
- Wlać śmietankę, dodać sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
- W naczyniu do pieczenia ułożyć osuszoną i pokrojoną na kawałki rybę, doprawić ją delikatnie solą i pieprzem, polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 10 minut. Podawać z ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?