Ryba w sosie cytrynowym z musztardą: prosto, ale wykwintnie!
      2022-06-10
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          3
      
    Dieta bezglutenowa
Ryba w sosie cytrynowym z musztardą świetnie smakuje i doskonale się prezentuje. Podana na ugotowanym ryżu stanowi delikatne i wykwintne danie, które zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Polecamy na co dzień i od święta, zwłaszcza, że taką rybę przyrządza się niesłychanie szybko.
Dodatek śmietanki do sosu sprawia, że nawet chude morskie ryby po zapieczeniu w tym sosie są soczyste. Kurkuma sprawia, że sos ma intensywniejszy żółty kolor, co dodaje daniu urody. Jednocześnie tak przyrządzona ryba jest lżej strawna niż ta tradycyjnie usmażona.
SKŁADNIKI
- 400 g ryby morskiej
 - 1 szalotka
 - 2 łyżki masła
 - 1/3 szklanki śmietanki kremówki
 - 1 łyżeczka musztardy dijon (ostrej)
 - 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
 - sok z 1/2 cytryny
 - sól, pieprz - do smaku
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę, bardzo drobno pokrojoną.
 - Wlać śmietankę, dodać sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
 - W naczyniu do pieczenia ułożyć osuszoną i pokrojoną na kawałki rybę, doprawić ją delikatnie solą i pieprzem, polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 10 minut. Podawać z ryżem.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?