Ryba w sosie cytrynowym z musztardą: prosto, ale wykwintnie!

Ryba w sosie cytrynowym z musztardą: prosto, ale wykwintnie!
Autor: Shutterstock Ryba i cytryna to para doskonała
łatwy
25 min
3

Dieta bezglutenowa

Ryba w sosie cytrynowym z musztardą świetnie smakuje i doskonale się prezentuje. Podana na ugotowanym ryżu stanowi delikatne i wykwintne danie, które zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Polecamy na co dzień i od święta, zwłaszcza, że taką rybę przyrządza się niesłychanie szybko.

Dodatek śmietanki do sosu sprawia, że nawet chude morskie ryby po zapieczeniu w tym sosie są soczyste. Kurkuma sprawia, że sos ma intensywniejszy żółty kolor, co dodaje daniu urody. Jednocześnie tak przyrządzona ryba jest  lżej strawna niż ta tradycyjnie usmażona.

SKŁADNIKI

  • 400 g ryby morskiej
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (ostrej)
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę, bardzo drobno pokrojoną.
  • Wlać śmietankę, dodać sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
  • W naczyniu do pieczenia ułożyć osuszoną i pokrojoną na kawałki rybę, doprawić ją delikatnie solą i pieprzem, polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 10 minut. Podawać z ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej