Ryba smażona w cieście curry: przepis na rybę z charakterem

Ryba smażona w cieście curry
Autor: Shutterstock Ryba w cieście curry ma charakterystyczny, nieco orientalny smak
łatwy
25 min
4

Ryba smażona w cieście curry ma oryginalny, podkręcony curry smak i świetną formę - idealną zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Doskonale smakuje z dodatkiem jogurtowo-czosnkowego sosu. Przypadnie też do gustu tym, którzy nie przepadają za tradycyjny smażonym filetem rybnym.

SKŁADNIKI

  • 4 mrożone filety z ryby morskiej (ok. 800 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej 
  • ok. 100 ml wody gazowanej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę rozmrozić, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem. Pokroić na kawałki na 2 kęsy.
  • W misce wymieszać jajko z curry, mąką, wodą gazowaną oraz z odrobiną soli i pieprzu.
  • Przygotowane kawałki ryby zanurzać w cieście z curry i smażyć na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony uzyska złoty kolor.
  • Gotowe kawałeczki ryby odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej