Ryba smażona w cieście curry: przepis na rybę z charakterem
      2022-06-03
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Ryba smażona w cieście curry ma oryginalny, podkręcony curry smak i świetną formę - idealną zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Doskonale smakuje z dodatkiem jogurtowo-czosnkowego sosu. Przypadnie też do gustu tym, którzy nie przepadają za tradycyjny smażonym filetem rybnym.
SKŁADNIKI
- 4 mrożone filety z ryby morskiej (ok. 800 g)
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka curry
 - ok. 10 łyżek mąki pszennej
 - ok. 100 ml wody gazowanej
 - sól i pieprz
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę rozmrozić, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem. Pokroić na kawałki na 2 kęsy.
 - W misce wymieszać jajko z curry, mąką, wodą gazowaną oraz z odrobiną soli i pieprzu.
 - Przygotowane kawałki ryby zanurzać w cieście z curry i smażyć na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony uzyska złoty kolor.
 - Gotowe kawałeczki ryby odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?