Ryba smażona w cieście curry: przepis na rybę z charakterem
2022-06-03
łatwy
25 min
4
Ryba smażona w cieście curry ma oryginalny, podkręcony curry smak i świetną formę - idealną zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Doskonale smakuje z dodatkiem jogurtowo-czosnkowego sosu. Przypadnie też do gustu tym, którzy nie przepadają za tradycyjny smażonym filetem rybnym.
SKŁADNIKI
- 4 mrożone filety z ryby morskiej (ok. 800 g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka curry
- ok. 10 łyżek mąki pszennej
- ok. 100 ml wody gazowanej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę rozmrozić, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem. Pokroić na kawałki na 2 kęsy.
- W misce wymieszać jajko z curry, mąką, wodą gazowaną oraz z odrobiną soli i pieprzu.
- Przygotowane kawałki ryby zanurzać w cieście z curry i smażyć na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony uzyska złoty kolor.
- Gotowe kawałeczki ryby odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?