Ryba na parze pachnąca imbirem: przepis na dietetyczne danie świąteczne
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ryba przygotowana na parze, pachnąca imbirem to propozycja dla tych, którzy nie mogą się raczyć smażonymi lub pieczonymi rybami, a także dla odchudzających się. Jak przygotować smaczną rybę na parze?
Na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego sprawdzaj od czasu do czasu, czy potrawa już „doszła”. Zachowaj ostrożność! Parą łatwiej się oparzyć niż wrzącą wodą!
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia lub dorsza (po 15 dag)
- 4 cebule dymki
- 2 łyżki sosu sojowego
- kawałek (2,5 cm) kłącza imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- cytryna
- koperek lub natka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Sos sojowy połącz z olejem sezamowym, obtocz w tym rybę.
- Kawałki ryby ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Obłóż je cebulą i imbirem, gotuj na parze ok. 20 minut. Ryba jest gotowa, gdy bez trudu da się wbić wykałaczkę w jej najgrubszą część.
- Podawaj z cząstkami cytryny, posiekaną zieleniną albo polaną delikatnym sosem cytrynowym.