Ryba duszona z pomidorami: smaczny przepis

2021-03-29
Marek Żochowski
Ryba duszona z pomidorami: smaczny przepis
Autor: photos.com Ryba duszona z pomidorami smakuje doskonale na ciepło i na zimno
łatwy
45 min
4

Do przyrządzenia ryby duszonej z pomidorami można wykorzystać dorsza, karpia, suma, lina albo inną ulubioną rybę. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. Mówimy, jak zrobić rybę duszoną z pomidorami.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg ryby
  • 5 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cebuli
  • 3 dkg musztardy
  • 30 dkg świeżych pomidorów lub 6 dkg koncentratu pomidorowego
  • 3 dkg mąki, sól
  • 125 g śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, pokroić na kawałki szerokości 3 cm, osolić, oprószyć mąką, usmażyć na tłuszczu z dwóch stron.
  • Cebulę obrać, pokroić w krążki, zasmażyć na tłuszczu (3 dkg) na jasnozłoty kolor.
  • Do rondla włożyć cebulę, dodać pomidory pokrojone w talarki, musztardę, rybę, zalać 1/4 l wody.
  • Dusić na bardzo słabym ogniu 15-20 minut.
  • Rybę ostrożnie wyjąć, wyłożyć na półmisek, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  • Sos z duszenia przetrzeć (można rozdrobnić blenderem), podprawić mąką, zagotować.
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę. Sosem zalać rybę na półmisku.
  • Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami i surówką z warzyw.
Marek Żochowski