Ryba duszona z pomidorami: smaczny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Do przyrządzenia ryby duszonej z pomidorami można wykorzystać dorsza, karpia, suma, lina albo inną ulubioną rybę. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. Mówimy, jak zrobić rybę duszoną z pomidorami.
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg ryby
- 5 dkg tłuszczu
- 10 dkg cebuli
- 3 dkg musztardy
- 30 dkg świeżych pomidorów lub 6 dkg koncentratu pomidorowego
- 3 dkg mąki, sól
- 125 g śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, pokroić na kawałki szerokości 3 cm, osolić, oprószyć mąką, usmażyć na tłuszczu z dwóch stron.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, zasmażyć na tłuszczu (3 dkg) na jasnozłoty kolor.
- Do rondla włożyć cebulę, dodać pomidory pokrojone w talarki, musztardę, rybę, zalać 1/4 l wody.
- Dusić na bardzo słabym ogniu 15-20 minut.
- Rybę ostrożnie wyjąć, wyłożyć na półmisek, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem.
- Sos z duszenia przetrzeć (można rozdrobnić blenderem), podprawić mąką, zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać śmietanę. Sosem zalać rybę na półmisku.
- Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ziemniakami i surówką z warzyw.