Rolada z łososia z musem ze śliwek: prosty i wykwitny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Rolada z łososia ze śliwkowym musem - brzmi skomplikowanie. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, a efekt - oszołamiający! Danie idealne na Wigilię oraz na uroczysty obiad - warto je wypróbować.
Ta ilość rolady może być: daniem obiadowym na 4 porcje lub przystawką na 8 porcji.
SKŁADNIKI
- 700 g fileta z łososia
- plasterki cytryny
- gałązki natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- Mus ze śliwek:
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 8 łyżek wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą, aż do miękkości śliwek.
- Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
- Filet z łososia umyj, osusz. Zetnij skórę, odetnij dolną część tzw. brzuszek dla wyrównania kształtu.
- Tak przygotowany filet przecinaj w połowie wysokości, nie dochodząc do końca płatu. W ten sposób powinien powstać prostokątny płat ryby.
- Na prostokąt z łososia nakładaj równomiernie mus ze śliwek kalifornijskich.
- Używając dłuższego boku zwiń roladę, usuń nadmiar musu, całość zwiąż w kilku miejscach sznurkiem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, natkę pietruszki, polej delikatnie oliwą z oliwek.
- Roladę przełóż do naczynia wysmarowanego oliwą, piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (termoobieg) przez 30-35 minut.