Rolada z łososia z musem ze śliwek: prosty i wykwitny przepis

2021-03-29
materiały prasowe CPB
Rolada z łososia z musem ze śliwek: prosty i wykwitny przepis
Autor: materiały prasowe CPB Rolada z łososia nadziewana musem ze śliwek kalifornijskich prezentuje się i smakuje doskonale
łatwy
45 min
4

Rolada z łososia ze śliwkowym musem - brzmi skomplikowanie. Wbrew pozorom przepis nie jest trudny, a efekt - oszołamiający! Danie idealne na Wigilię oraz na uroczysty obiad - warto je wypróbować.

Ta ilość rolady może być: daniem obiadowym na 4 porcje lub przystawką na 8 porcji.

SKŁADNIKI

  • 700 g fileta z łososia
  • plasterki cytryny
  • gałązki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • Mus ze śliwek:
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą, aż do miękkości śliwek.
  • Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
  • Filet z łososia umyj, osusz. Zetnij skórę, odetnij dolną część tzw. brzuszek dla wyrównania kształtu.
  • Tak przygotowany filet przecinaj w połowie wysokości, nie dochodząc do końca płatu. W ten sposób powinien powstać prostokątny płat ryby.
  • Na prostokąt z łososia nakładaj równomiernie mus ze śliwek kalifornijskich.
  • Używając dłuższego boku zwiń roladę, usuń nadmiar musu, całość zwiąż w kilku miejscach sznurkiem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, natkę pietruszki, polej delikatnie oliwą z oliwek.
  • Roladę przełóż do naczynia wysmarowanego oliwą, piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (termoobieg) przez 30-35 minut.
materiały prasowe CPB