Pulpety rybne gotowane na parze
2022-06-24
łatwy
25 min
4
Pulpety rybne gotowane na parze to danie, które z powodzeniem można serwować maluchom, idealne jest też dla osób na diecie. Do przygotowania tych pulpetów nadają się ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Jednak prościej jest zrobić je z dostępnych w sklepach mrożonych filetów - tym bardziej, że często miewają one atrakcyjne (jak na ryby) ceny.
SKŁADNIKI
- 500 g filetów ryby morskie
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek itp.)
- pieprz, sól do smaku
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę, jajko, zieleninę oraz sól i pieprz zblenduj.
- Dodaj mąkę i kaszę mannę, wymieszaj.
- Rękami wysmarowanymi tłuszczem odrywaj z masy i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki układaj na sicie do gotowania na parze i gotuj na parze, aż będą całkowicie ugotowane, czyli przez ok. 15 minut. Podawaj z sosem cytrynowym lub koperkowym.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?