Pulpety rybne gotowane na parze

Pulpety rybne gotowane na parze
Autor: Shutterstock Pulpety rybne gotowane na parze to delikatne, dietetyczne danie
łatwy
25 min
4

Pulpety rybne gotowane na parze to danie, które z powodzeniem można serwować maluchom, idealne jest też dla osób na diecie. Do przygotowania tych pulpetów nadają się ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Jednak prościej jest zrobić je z dostępnych w sklepach mrożonych filetów - tym bardziej, że często miewają one atrakcyjne (jak na ryby) ceny.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów ryby morskie
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek itp.)
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę, jajko, zieleninę oraz sól i pieprz zblenduj.
  • Dodaj mąkę i kaszę mannę, wymieszaj.
  • Rękami wysmarowanymi tłuszczem odrywaj z masy i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Kulki układaj na sicie do gotowania na parze i gotuj na parze, aż będą całkowicie ugotowane, czyli przez ok. 15 minut. Podawaj z sosem cytrynowym lub koperkowym.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej