Pulpety rybne gotowane na parze
      2022-06-24
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Pulpety rybne gotowane na parze to danie, które z powodzeniem można serwować maluchom, idealne jest też dla osób na diecie. Do przygotowania tych pulpetów nadają się ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Jednak prościej jest zrobić je z dostępnych w sklepach mrożonych filetów - tym bardziej, że często miewają one atrakcyjne (jak na ryby) ceny.
SKŁADNIKI
- 500 g filetów ryby morskie
 - 3-4 łyżki kaszy manny
 - 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
 - 2 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek itp.)
 - pieprz, sól do smaku
 - 1 jajko
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę, jajko, zieleninę oraz sól i pieprz zblenduj.
 - Dodaj mąkę i kaszę mannę, wymieszaj.
 - Rękami wysmarowanymi tłuszczem odrywaj z masy i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego.
 - Kulki układaj na sicie do gotowania na parze i gotuj na parze, aż będą całkowicie ugotowane, czyli przez ok. 15 minut. Podawaj z sosem cytrynowym lub koperkowym.
 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?