Pstrąg w kratkę z grilla - sprawdzony przepis

Pstrąg w kratkę z grilla - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Przepis na aromatyczną rybę z grilla.
łatwy
20 min
4

Ryby uwielbiają aromatyczne przyprawy. Gałązka tymianku, natka pietruszki, ząbek czosnku, plaster selera i pietruszki, ziele angielskie i sok z cytryny sprawiają, że mięso ryb nabiera wspaniałego aromatu.

SKŁADNIKI

  • 4 pstrągi
  • 8 łyżek soku cytrynowego
  • 16 łyżeczek oliwy lub oleju
  • 4 łyżki masła
  • łyżka estragonu
  • łyżka koperku
  • tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z oleju, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy marynatę.
  • Ryby, po sprawieniu i umyciu, nacinamy w najszerszych miejscach na skórze na krzyż.
  • Wkładamy do naczynia z marynatą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce, przekładając co kwadrans na drugą stronę.
  • Ryby najlepiej piec w specjalnych koszyczkach do grilla, dzięki czemu nie rozpadną się i zachowają soczystość.
  • Pieczemy ok. pół godziny odwracając co 10 minut na drugą stronę.