Pstrąg na parze: łatwy przepis na pstrąga
2021-10-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pstrąg na parze jest przepyszny. Szczególnie, gdy go podacie z obłędnym sosem z chili i limonką w stylu azjatyckim. Wypróbujcie ten przepis na ekspresowe danie obiadowe z pstrąga. Szczególnie, gdy macie okazję kupić tę smaczną rybę w promocyjnej cenie!
SKŁADNIKI
- 4 filety z pstrąga, po 1 na osobę
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 ostra papryczka bez pestek, posiekana drobno
- 2 łyżki naci kolendry, posiekane
- cukier i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej około 5 cm wody do garnka do gotowania na parze. Zagotuj.
- Filety z pstrąga umieść w koszyczku. Wstaw do garnka. Przykryj pokrywką. Gotuj 20-25 minut.
- Z naczyniu zmiksuj oliwę z sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i papryczką. Przypraw cukrem i solą.
- Ugotowaną rybę podaj z przygotowanym sosem w stylu azjatyckim oraz gotowanym ryżem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?