Pstrąg na parze: łatwy przepis na pstrąga

Pstrąg na parze: łatwy przepis na pstrąga
Autor: Shutterstock.com Pstrąg ugotowany na parze podany z azjatyckim sosem na bazie chili i soku z limonki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pstrąg na parze jest przepyszny. Szczególnie, gdy go podacie z obłędnym sosem z chili i limonką w stylu azjatyckim. Wypróbujcie ten przepis na ekspresowe danie obiadowe z pstrąga. Szczególnie, gdy macie okazję kupić tę smaczną rybę w promocyjnej cenie! 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z pstrąga, po 1 na osobę
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 ostra papryczka bez pestek, posiekana drobno
  • 2 łyżki naci kolendry, posiekane
  • cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej około 5 cm wody do garnka do gotowania na parze. Zagotuj. 
  • Filety z pstrąga umieść w koszyczku. Wstaw do garnka. Przykryj pokrywką. Gotuj 20-25 minut.
  • Z naczyniu zmiksuj oliwę z sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i papryczką. Przypraw cukrem i solą.
  • Ugotowaną rybę podaj z przygotowanym sosem w stylu azjatyckim oraz gotowanym ryżem. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej