Przepisy na andrzejki - dania na ciepło: filet z dorsza z ryżem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
W menu na andrzejki, oprócz zimnych przekąsek, powinny znaleźć się też dania na ciepło. Proponujemy przepis na łatwą potrawę. Najszybciej przyrządzić go w woku. Dorsz w tym wydaniu będzie murowanym przebój stołu. Przekonaj się!
SKŁADNIKI
- szklanka długoziarnistego ryżu (najlepszy i najzdrowszy będzie brązowy)
- 6,5 szklanki wody
- 0,5 kg filetów z dorsza
- czerwona papryka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe sosu hoisin
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 0,5szklanki cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondla średniej wielkości wlej 6 szklanek wody, wrzuć ryż i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 8-10 minut, aż zmięknie. Odcedź i odstaw.
- Filety z dorsza pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
- Czerwona paprykę potnij w cienkie paski (o długości około 3 cm)
- Postaw wok lub dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje wlej oliwę z oliwek i rozprowadź równomiernie po powierzchni.
- Dodaj kawałki dorsza i smaż 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną czerwona paprykę i smaż minutę, nie przerywając mieszania.
- Dodaj pół szklanki wody, sos hoisin, pieprz. Gotuj 3 minuty, aż ryba zmięknie
- Zestaw z ognia i dodaj pokrojoną cebulę.
- Ryż rozłóż na 4 talerze. Na ryż wyłóż przyrządzone danie, podzielone na 4 porcje.
- Uwaga: do smażenia na woku najlepsze są oliwa z oliwek typu pomace lub olej z orzeszków ziemnych – są zdrowe i nie przypalają się w wysokich temperaturach.