Przepisy na andrzejki - dania na ciepło: filet z dorsza z ryżem

2021-03-29
MK
Przepisy na andrzejki - dania na ciepło: filet z dorsza z ryżem
Autor: thinkstockphotos.com Dorsz z ryżem podawany z sosem hoisin
łatwy
40 min
4

W menu na andrzejki, oprócz zimnych przekąsek, powinny znaleźć się też dania na ciepło. Proponujemy przepis na łatwą potrawę. Najszybciej przyrządzić go w woku. Dorsz  w tym wydaniu będzie murowanym przebój stołu. Przekonaj się! 

SKŁADNIKI

  • szklanka długoziarnistego ryżu (najlepszy i najzdrowszy będzie brązowy)
  • 6,5 szklanki wody
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • czerwona papryka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe sosu hoisin
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 0,5szklanki cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla średniej wielkości wlej 6 szklanek wody, wrzuć ryż i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 8-10 minut, aż zmięknie. Odcedź i odstaw.
  • Filety z dorsza pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
  • Czerwona paprykę potnij w cienkie paski (o długości około 3 cm)
  • Postaw wok lub dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje wlej oliwę z oliwek i rozprowadź równomiernie po powierzchni.
  • Dodaj kawałki dorsza i smaż 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną czerwona paprykę i smaż minutę, nie przerywając mieszania.
  • Dodaj pół szklanki wody, sos hoisin, pieprz. Gotuj 3 minuty, aż ryba zmięknie
  • Zestaw z ognia i dodaj pokrojoną cebulę.
  • Ryż rozłóż na 4 talerze. Na ryż wyłóż przyrządzone danie, podzielone na 4 porcje.
  • Uwaga: do smażenia na woku najlepsze są oliwa z oliwek typu pomace lub olej z orzeszków ziemnych – są zdrowe i nie przypalają się w wysokich temperaturach.
MK