Przepis na łososia ze szpinakiem: zdrowy obiad w pół godziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żeby ugotować zdrowy i smaczny obiad w pół godziny wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy mieć dobry przepis, świeże produkty i odpowiednie naczynia i akcesoria. Na szybki obiad idealnie sprawdzi się pieczony łosoś.
Samo przygotowanie potrawy zajmie ci 15 minut, pieczenie 10-15. Razem mieścimy się w założonym czasie. W pół godziny danie jest gotowe do podania na stole. Nie musimy go przekładać na półmisek, bo w szklanym naczyniu prezentuje się efektownie.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonych liści)
- ¾ kg filetu z łososia, najlepiej bez skóry
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli morskiej,
- świeżo zmielony pieprz, 40 g masła,
- kopiasta łyżka mąki,
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- ½ szklanki białego wina,
- kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty szpinak zalej dużą ilością wrzątku. Po minucie dokładnie odsącz.
- Naczynie posmaruj oliwą, ułóż szpinak, posól, połóż na wierzch łososia, polej sokiem z cytryny, następnie dopraw solą i pieprzem i piecz w temp. 220° C, aż ryba wewnątrz będzie ścięta.
- Sos: rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu), dodaj mąkę i praż przez kilka minut, ciągle mieszając.
- Potem zestaw z ognia, wlej szklankę bulionu z białym winem i dokładnie mieszaj, następnie ponownie postaw na małym ogniu i gotuj, mieszając.
- Na końcu przypraw solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki.