Prosty sposób na łososia na obiad. Wystarczy kilka składników

Prosty sposób na łososia na obiad. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Prosty sposób na łososia na obiad. Wystarczy kilka składników
łatwy
10 min
4

Przepyszny łosoś zapiekany w cieście francuskim to idealny sposób na ciekawy obiad lub kolację. Danie jest proste w przygotowaniu, a prezentuje się jak z dobrej restauracji. Potrzebować będziemy jedynie kilku łatwodostępnych składników, by przygotować to wykwintne danie.

Łosoś w cieście francuskim. Prosty sposób na wykwintny obiad

Przepyszny łosoś zapiekany w cieście to świetny sposób na prosty obiad, który wygląda niesamowicie. Jego przygotowanie nie jest niczym trudnym i nie wymaga specjalnego sprzętu ani umiejętności. Składniki możemy bez problemu dostać w każdym supermarkecie.

Ogromnym plusem tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego wszystko, na o tylko mamy ochotę. Bez problemu można dorzucić tu świeże warzywa, jak na przykład pomidory czy paprykę. Jeśli nie przepadamy za rybami, możemy naszego łososia zamienić na kurczaka, jednak wówczas trzeba pamiętać o dostosowaniu czasu pieczenia.

Szybko, prosto i z masą smaku. Goście będą zachwyceni

Danie wychodzi delikatne, ale pełne smaku. Jest to idealny sposób na prosty obiad dla całej rodziny, który zaskoczy swoją lekkością i aromatem. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a większość pracy zrobi za nas piekarnik.

Łosoś w cieście francuskim może być również ciekawą przekąską na spotkania z przyjaciółmi, Wystarczy okroić go w cieńsze plastry i ładnie wyłożyć na platerze. Wszyscy będą zachwyceni z tego prostego dania.

SKŁADNIKI

  • 400 g świeżego fileta z łososia
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • cytryna
  • jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozwijamy ciasto francuskie.
  • Na środku układamy naszego łososia.
  • Doprawiamy go solą, pieprzem i papryką oraz skraplamy sokiem z cytryny.
  • W osobnej miseczce mieszamy serek wiejski, posiekaną cebulę, ser oraz sól i pierz. 
  • Wykładamy na naszego łososia.
  • Puste brzegi ciasta nacinamy tak, by powstały paski.
  • Składamy w jodełkę, tak by przykryć całą rybę.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej