Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Płocie smażone po wędkarsku to doskonała przekąska z chrupiących rybek. Do smażenia nadają się drobne płotki. Po zamarynowaniu w cebuli tracą mulisty posmak. Usmażone na chrupko płotki można jeść razem z ośćmi.
Polecamy również: Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek oraz Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek
SKŁADNIKI
- 2 kg drobnych płotek
- 1 duża cebula pokrojona na plasterki
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- 3 łyżki mąki
- 250 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby sprawić, umyć, osączyć, posolić, lekko oprószyć pieprzem.
- Do miski wstawić do góry dnem mały talerzyk. Ułożyć warstwę cebuli, kawałki liścia laurowego, na tym ryby, na wierzchu cebulę, odstawić na 4-5 godzin w chłodne miejsce.
- Ryby oczyścić z przypraw i dodatków, obtoczyć w mące, smażyć na średnim ogniu w głębokim oleju z obu stron tak, aby stały się chrupiące, uważać, by się nie spaliły.
- Najlepiej smakują na ciepło