Placki rybne - przepis dietetyczny [dieta Dukana]
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej (lub diecie Dukana, czyli białkowej) nie musisz odmawiać sobie jedzenia placków. Oto dietetyczny przepis na placki rybne pełne białka, z zastosowaniem produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Spróbuj!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg filetów z mintaja (jeśli są mrożone to 0,8 kg)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 beztłuszczowe jogurty naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 0,2 szklanki mleka 0%
- papryka słodka mielona do smaku
- proszek do pieczenia
- 0,5 szklanki skrobii kukurydzianej (maizeny)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj i odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj sos w następujący sposób: jogurt wymieszaj z czosnkiem i pietruszką i odstaw na czas przygotowania placków.
- Pokrojoną w kostkę rybę wrzuć do garnka z zimną wodą, ugotuj, następnie odszumuj i odlej wodę.
- Posiekane cebulę i czosnek podduś w odrobinie wywaru, aż będą miękkie.
- Obrane i ostudzone ziemniaki zmiksuj z mlekiem na puree.
- Wymieszaj puree z rybą i cebulą z czosnkiem. Do tak przygotowanej masy dodaj żółtka, następnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj maizenę (skrobię kukurydzianą) - tyle, aby placki się nie rozpadły.
- Następnie białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczano-rybną.
- Na patelni rozprowadź odrobinę oleju. Nakładaj łyżką masę na patelnię tak by powstawały nieduże placuszki (na jeden placuszek nabierz „ciasta” na jedną łyżkę stołową).
- Smażone placki podawaj z sosem jogurtowym.
- Aby konsystencja placków była odpowiednia, czyli niezbyt wodnista, warto podczas przygotowań potrawy odparować dokładnie rybę i cebulę.