Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym

2017-03-01
materiały prasowe Britta
Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu
Autor: materiały prasowe Britta
łatwy
20 min
4

Smakowity pieczony tuńczyk  w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym to doskonały zdrowy i pożywny obiad. Zapoznaj się z tymprostym przepisem.

Składniki

1 torebka Ryżu Brązowego (np. marki Britta)

2 filety z tuńczyka

50 g marynowanych kaparów

150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego

1 cytryna

ok. 100 ml oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.

Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.

Upieczonego tuńczyka, polanego sosem, podaj z porcją brązowego ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

materiały prasowe Britta