Pieczony łosoś bałtycki: łatwy przepis

2022-07-12
miesięcznik Zdrowie
Pieczony łosoś bałtycki
Autor: Konrad Kalbarczyk Łosoś w wersji pieczonej jest zarówno delikatny, jak i aromatyczny
łatwy
50 min
4

Pieczony łosoś bałtycki z miodem i estragonem to danie, który naprawdę warto przetestować! Przepis przygotowano na podstawie "Europejskiej książki kucharskiej" wydanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg łososia bałtyckiego
  • szczypta soli (najlepiej morskiej)
  • łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka estragonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia oczyść, umyj i osusz. Nie zdejmuj skóry!
  • Przyrządź marynatę z soku z cytryny, miodu, soli i estragonu.
  • Posmaruj rybę marynatą i na pół godziny wstaw do lodówki, potem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej łyżką oliwy i piecz ok. 40 minut w piecu nagrzanym do temperatury 150ºC.
  • Przed podaniem ostrym nożem zdejmij skórę. Rybę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami, plastrem cytryny i skropioną oliwą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz naszą galerię przepisów na najlepsze dania rybne

miesięcznik Zdrowie