Pieczony łosoś bałtycki: łatwy przepis
2022-07-12
łatwy
50 min
4
Pieczony łosoś bałtycki z miodem i estragonem to danie, który naprawdę warto przetestować! Przepis przygotowano na podstawie "Europejskiej książki kucharskiej" wydanej pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
SKŁADNIKI
- 3/4 kg łososia bałtyckiego
- szczypta soli (najlepiej morskiej)
- łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka oliwy
- łyżeczka estragonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia oczyść, umyj i osusz. Nie zdejmuj skóry!
- Przyrządź marynatę z soku z cytryny, miodu, soli i estragonu.
- Posmaruj rybę marynatą i na pół godziny wstaw do lodówki, potem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej łyżką oliwy i piecz ok. 40 minut w piecu nagrzanym do temperatury 150ºC.
- Przed podaniem ostrym nożem zdejmij skórę. Rybę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami, plastrem cytryny i skropioną oliwą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?