Pieczony dorsz marynowany w miodzie: łatwy przepis na soczystą polędwicę z dorsza

Pieczony dorsz marynowany w miodzie: łatwy przepis na soczystą polędwicę z dorsza
Autor: Shutterstock.com Pieczona polędwica z dorsza podana ze szparagami i pomidorami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pieczony dorsz marynowany w miodzie to danie inspirowane kuchnią azjatycką. Soczysty i delikatny w smaku dorsz zachwyci was finezyjnym aromatem. Dla mnie ten przepis to było prawdziwe odkrycie. Polecam gorąco, każdemy kto dba o siebie! 

Kiedy po raz pierwszy zacząłem eksperymentować ze zdrowszym stylem życia, muszę przyznać: nie miałam pojęcia, co robię. Próbowałbym ekscytować się zalecanymi posiłkami fit. Jednak dla mnie kluczem do utrzymania zdrowszego stylu życia jest eksperymentowanie z kombinacjami smaków, próbowanie nowych potraw i znajdowanie tego, co działa na moje kubki smakowe. Jak ten dorsz. Po prostu muszę jeść smacznie, aby się nasycić. Smacznie, zdrowo i jednak trochę mniej węglowodanów, trochę mniej niezdrowych tłuszczy.
Myślę, że dorsz jest świetną rybą dla początkujących kucharzy do eksperymentowania ze względu na jego naturalnie wysoką zawartość tłuszczu. Dodajmy, że tłuszczu bogatego w kwasy omega-3 bez których nasz organizm marnieje. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają nasz układ nerwowy, stymulują pracę układu odpornościowego, poprawiają kondycję skóry i włosów.
Dorsz trudno wysuszyć, co również sprawia, że ​​efekt końcowy jest w pełni satysfakcjonujący, soczysty, maślany.

SKŁADNIKI

  • Na pieczoną rybę:
  • 600-800 g polędwicy z dorsza lub filetów z dorsza pokrojonych na 4 porcje
  • Na miodową marynatę do ryby:
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego 
  • 1/8 szklanki prażonego oleju sezamowego
  • 1/8 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz wszystkie składniki marynaty. Marynatę przelej do naczynia. Dodaj dorsza, zamknij szczelnie i marynuj przez 24 godziny. 
  • Jeśli to możliwe, odwróć rybę w połowie czasu marynowania, aby umożliwić równomierne rozprowadzenie smaku.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. 
  • Wyjmij dorsza z marynaty i piecz na środkowej półce przez 7-9 minut, aż dorsz będzie nieprzezroczysty i łatwo będzie się dzielił. 
  • Podawaj z kiszonymi warzywami w stylu azjatyckim lub z sałatkami ze świeżych i soczystych warzyw. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej