Panierowane kuleczki rybne

2017-08-11
mat. pras. SERTOP
Panierowane kuleczki rybne
Autor: mat. pras. SERTOP Klopsiki rybne z sosem z serka topionego
łatwy
30 min
4

Panierowane kuleczki rybne z sosem z serka topionego to danie, które spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za rybą. Kuleczki rybne to świetny sposób na szybkie danie z ryby na obiad. Podajemy sposób przygotowania.

Składniki

4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja

2 jajka

4-6 łyżek bułki tartej

Sól i pieprz do smaku

Mąka

Bułka tarta

Jajko do panierowania

4 łyżki posiekanego szczypiorku

Olej do smażenia

2 kostki 100 g serka topionego śmietankowego

50 ml mleka

Świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem.

Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa.

Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne).

Smażymy kulki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.

Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.

mat. pras. SERTOP