Panierowane kuleczki rybne

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Panierowane kuleczki rybne
Autor: mat. pras. SERTOP Klopsiki rybne z sosem z serka topionego
łatwy
30 min
4

Panierowane kuleczki rybne z sosem z serka topionego to danie, które spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za rybą. Kuleczki rybne to świetny sposób na szybkie danie z ryby na obiad. Podajemy sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Jajko do panierowania
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Olej do smażenia
  • 2 kostki 100 g serka topionego śmietankowego
  • 50 ml mleka
  • Świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem.

    Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa.

    Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne).

    Smażymy kulki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.

    Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.

mat. pras. SERTOP