Panierowane kuleczki rybne
Panierowane kuleczki rybne z sosem z serka topionego to danie, które spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za rybą. Kuleczki rybne to świetny sposób na szybkie danie z ryby na obiad. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 4 mrożonej kostki rybnej np. z mintaja
- 2 jajka
- 4-6 łyżek bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- Mąka
- Bułka tarta
- Jajko do panierowania
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- Olej do smażenia
- 2 kostki 100 g serka topionego śmietankowego
- 50 ml mleka
- Świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rybę rozmrażamy poprzedniego dnia, a następnie rozdrabniamy ją widelcem.
Dodajemy jajko, szczypiorek, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa.
Z mieszanki formujemy kulki, które obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Do środka każdej kulki możemy włożyć kawałek serka topionego (niekonieczne).
Smażymy kulki na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.
Przygotowujemy sos. Serek kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Dodajemy do smaku pieprz i podajemy na stół razem z rybą.