Paella z owocami morza według wskazówek Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Paella z owocami morza: przepis Magdy Gessler
Autor: thinkstockphotos.com Paella z owocami morza to wyśmienite danie jednogarnkowe
łatwy
60 min
4

Magda Gessler jest wielką miłośniczką kuchni hiszpańskiej. Z jej przepisem szybko przygotujesz sztandarowe danie kraju flamenco - paellę. Idealne danie na spotkanie z przyjaciółką czy romantyczną randkę.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mrożonych owoców morza
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 szklanki ryżu
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka rosołu z kury
  • sól, pieprz
  • szafran
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek drobno posiekaj. Kurczaka umyj i (wraz z kością) porąb na średniej wielkości kawałki.
  • Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek i kurczaka. Smaż, aż mięso nabierze złotego koloru.
  • W tym czasie umyj paprykę, pomidory i pokrój je w paski.
  • Gdy kurczak będzie już złocisty, dodaj do niego paprykę. Gdy zmięknie, dołóż pomidory.
  • Zalej wszystko rosołem, dopraw szafranem i posól.
  • Następnie wsyp ryż, ale powoli, imitując padające krople deszczu. Dodaj owoce morza. Smaż przez ok. 20 minut. Gdyby ryż był za twardy, możesz przykryć patelnię folią aluminiową na 10 minut, aby dojrzał.
  • Paellę posyp posiekaną natką pietruszki.
Zuzanna Lubart