Oszczędne kotlety z łososia i tłuczonych ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Oszczędne kotlety z łososia i tłuczonych ziemniaków to tani i łatwy przepis na pyszny obiad. Gdy widzicie w sklepie zbiorcze opakowanie puszek łososia w promocyjnej cenie, to pewnie zastanawiacie, co z tym można zrobić? Z łososia w puszce możecie zrobić sałatkę, kotlety, a nawet zupę! Oto przepis na oszczędny obiad z pełnowartościowego łososia z puszki i tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia! Więcej o wartości odżywczej łososia i sprytnych trikach przeczytacie pod przepisem. Zapraszamy!
Wartości odżywcze łososia w puszce
Niezależnie od odmiany łosoś jest rybą bogatą w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Zapobiegają zaburzeniom pamięci i procesom neurodegeneracyjnym. Ich regularne spożywanie redukuje zmęczenie, zapobiega depresjom, poprawia jakość widzenia. Zalecane są w zespole nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD) i w dysleksji.
Więcej: Łosoś - wartości odżywcze, właściwości. Dlaczego warto jeść łososia?
Co zrobić z łososia w puszce?
Zapuszkowany łosoś to świetny półprodukt, który śmiało można wykorzystać do przygotowania sałatek, past jajecznych i twarogowych, zupy, a nawet kotletów. Połowa pracy już za nami, bo łosoś jest ugotowany i przyprawiony. Wystarczy go zmieszać z innymi składnikami!
Wypróbuj szalony przepis na Pyszną zupę rybną z łososia w puszce
Czy mogę użyć innego łososia, niż z puszki?
Tak, można przygotować kotlety z resztek łososia gotowanego lub pieczonego. Łosoś jest zbyt drogą rybą, by wyrzucać nadwyżki. Zawsze gdy pieczemy na elegancki obiad dużą sztukę łososia, zostają nam resztki, które zamrażamy. Gdy zostaną nam tłuczone ziemniaki z obiadu robimy pyszne kotlety. Czasem specjalnie gotujemy więcej ziemniaków, by na drugi dzień zrobić te superpyszne i superoszczędne kotlety.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4-5 ziemniaków ugotowanych i utłuczonych, czyli około 3 szklanek tłuczonych ziemniaków
- 450 g łososia w puszce, odsączonego
- 1 jajko
- 1 cytryna, sok i skórka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz do smaku
- 6 łyżek tartej bułki do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsączonego łososia rozdrobnić za pomocą widelca.
- Do łososia dodać utłuczone ziemniaki, rozmącone jajko, sok i startą skórkę z cytryny, mąkę i posiekaną natkę lub koperek. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy formować okrągłe kotlety tej samej wielkości. Panierować w tartej bułce.
- Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju do zrumienienia lub piec w piekarniku przez 20 minut w 200°C.
- Podawać z sosem jogurtowym i sałatą.