Ośmiorniczki baby w białym winie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przysmakiem na stołach coraz częściej są ośmiornice. Świetnie nadają się na wystawną kolację. Mięso ośmiornic baby jest sprężyste, o morskim zapachu.
Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.
SKŁADNIKI
- 1 kg ośmiorniczek baby
- 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml białego wina
- kilka gałązek świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, wyjąć po chwili. Na oliwę wrzucić ośmiorniczki, smażyć chwilę, wlać połowę wina.
- Smażyć, aż wino odparuje, dodać zioła i pozostałe wino, przyprawić solą i pieprzem.
- Dusić pod przykryciem do miękkości 40 minut (jeśli płyn wyparuje, dodać jeszcze trochę wina).