Niezwykle delikatny pstrąg duszony w kiszonej kapuście
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pstrąg jest przepyszną rybą, do tego niskokaloryczną, bogatą w kwasy omega 3 – i tanią. Jedzmy więc pstrągi, bo to jedne z naszych najlepszych ryb, bardziej docenianych przez obcokrajowców niż nas samych. Pstrąg duszony w kiszonej kapuście z pewnością zachwyci was delikatnością – zwłaszcza w letnie dni, bo ryby należą do potraw chłodzących.
Mięso pstrąga duszonego w kiszonej kapuście jest wyjątkowo delikatne i świetnie oddziela się od ości. Kapusta kiszona oddaje mu swoją słoność, więc nie trzeba dodatkowo pstrąga solić (chyba że uznamy inaczej).
Pstrąga z kapustą można pięknie wyeksponować na talerzu. Można rybę od razu podzielić na dzwonka albo pozostawić inicjatywę biesiadnikom – niech każdy nabierze tyle pstrąga i kapusty, ile chce.
Jeśli zostanie nam kapusta, to może ona później stanowić osobną przekąską czy dodatek do innej potrawy.
SKŁADNIKI
- 2 wypatroszone pstrągi
- duża cebula
- ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 szkl. wywaru warzywnego lub bulion w kostce rozprowadzony w 1 szkl. wody
- śmietana 18%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, mielony kminek
- opcjonalnie: otarta skórka z cytryny ekologicznej (zwykła nie nadaje się do spożycia)
- masło klarowane albo olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i szybko rozprowadzamy ją z cebulą, zwracając uwagę, by nic się nie przypaliło – inaczej zgorzknieje.
- Do cebuli dodajemy kiszoną kapustę. Doprawiamy kminkiem, pieprzem i otartą skórką cytryny (smak będzie bardziej cytrusowy, a do tego skórka cytryny tak jak kminek będzie chronić przed wzdęciem).
- Chwilę podsmażamy.
- Całość zalewamy wywarem warzywnym. Dusimy ok. 10 minut.
- Do podduszonej kapusty wkładamy oba pstrągi. Przykrywamy je kapustą – pstrągi mają się w tej kapuście dusić aż do miękkości (ok. 20 minut, pod przykryciem).
- Gdy uznamy, że ryba jest już miękka, dodajemy łyżkę (lub więcej) posolonej śmietany. Chwilę jeszcze dusimy.
- Duszone pstrągi układamy na dużej salaterce w otoczeniu kapusty. Najlepiej smakują z bagietką.