Niezwykle delikatny pstrąg duszony w kiszonej kapuście

Pstrągi
Autor: Shutterstock Mięso pstrąga duszonego w kiszonej kapuście zachwyca delikatnością
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pstrąg jest przepyszną rybą, do tego niskokaloryczną, bogatą w kwasy omega 3 – i tanią. Jedzmy więc pstrągi, bo to jedne z naszych najlepszych ryb, bardziej docenianych przez obcokrajowców niż nas samych. Pstrąg duszony w kiszonej kapuście z pewnością zachwyci was delikatnością – zwłaszcza w letnie dni, bo ryby należą do potraw chłodzących.

Mięso pstrąga duszonego w kiszonej kapuście jest wyjątkowo delikatne i świetnie oddziela się od ości. Kapusta kiszona oddaje mu swoją słoność, więc nie trzeba dodatkowo pstrąga solić (chyba że uznamy inaczej).

Pstrąga z kapustą można pięknie wyeksponować na talerzu. Można rybę od razu podzielić na dzwonka albo pozostawić inicjatywę biesiadnikom – niech każdy nabierze tyle pstrąga i kapusty, ile chce.

Jeśli zostanie nam kapusta, to może ona później stanowić osobną przekąską czy dodatek do innej potrawy.

SKŁADNIKI

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • duża cebula
  • ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 szkl. wywaru warzywnego lub bulion w kostce rozprowadzony w 1 szkl. wody
  • śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, mielony kminek
  • opcjonalnie: otarta skórka z cytryny ekologicznej (zwykła nie nadaje się do spożycia)
  • masło klarowane albo olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i szybko rozprowadzamy ją z cebulą, zwracając uwagę, by nic się nie przypaliło – inaczej zgorzknieje.
  • Do cebuli dodajemy kiszoną kapustę. Doprawiamy kminkiem, pieprzem i otartą skórką cytryny (smak będzie bardziej cytrusowy, a do tego skórka cytryny tak jak kminek będzie chronić przed wzdęciem).
  • Chwilę podsmażamy.
  • Całość zalewamy wywarem warzywnym. Dusimy ok. 10 minut.
  • Do podduszonej kapusty wkładamy oba pstrągi. Przykrywamy je kapustą – pstrągi mają się w tej kapuście dusić aż do miękkości (ok. 20 minut, pod przykryciem).
  • Gdy uznamy, że ryba jest już miękka, dodajemy łyżkę (lub więcej) posolonej śmietany. Chwilę jeszcze dusimy.
  • Duszone pstrągi układamy na dużej salaterce w otoczeniu kapusty. Najlepiej smakują z bagietką.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej