Mątwa w białym winie. Przepis na eleganckie i efektowne danie

mątwa w białym winie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ten przepis na pewno przypadnie do gustu fanom owoców morza. Mątwa w białym winie to danie, które jest pyszne, efektowne i eleganckie. Można serwować je na różne okazje przez cały rok. Przepis nie jest trudny, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

Co to jest mątwa?

Mątwa pospolita to mały głowonóg o wydłużonym i owalnym ciele, który należy do mięczaków. Wygląda trochę jak kalmar, a trochę przypomina ośmiornicę. Można ją spotkać na wybrzeżu zachodniej Europy, w basenie Morza Śródziemnego i w wody Maroka w Afryce. Cechą charakterystyczną mątwy jest to, że wyczuwając zagrożenie, może zmienić kolor ciała i w ten sposób upodobnić się do otoczenia.

Jak smakuje mątwa? Potrawy z mątwy znane były już w czasach starożytnych. Smak mięsa mątwy jest dobry i delikatny. Cechą, która wyróżnia głowonoga jest to, że posiada worek czernidłowy wypełniony czarnym płynem o nazwie sepia. Płyn ten od lat wykorzystywany jest jako naturalny barwnik. Sprawia, że ryż czy makaron zyskują ciemny granatowy kolor i oceaniczny aromat.

Jak jeść mątwę? Mątwę, podobnie jak owoce morza, przyrządza się na różne sposoby. Najprostszy przepis polega na duszeniu. Mięczaka można też grillować i faszerować.

Przepis na mątwę w białym winie

  • Przepis na mątwę nie jest skomplikowany. Eleganckie danie można przyrządzić w domu bez żadnych problemów.
  • Czas przygotowania potrawy to około pół godziny.
  • Na liście produktów znajdują się składniki, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie.
  • Najbezpieczniejszej wybrać mątwę oczyszczoną i mrożoną, która dostępna jest w hipermarketach i dyskontach.
  • Smak dania zaostrzy drobno posiekana papryczka chili.
  • Mątwę serwuje się samą lub z ryżem czy makaronem. Danie można posypać prażonym sezamem.
  • Danie można serwować na różne okazje. To dobry pomysł na kolację z przyjaciółmi czy rodzinny jubileusz. Sprawdzi się też w czasie świąt, zwłaszcza jeżeli chce się zaimponować gościom i podać coś pysznego i oryginalnego.

SKŁADNIKI

  • 600 g mrożonej mątwy
  • 350 ml wytrawnego białego wina
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mątwy rozmrozić, opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • Cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć około minuty, cały czas mieszając.
  • Dodać mątwę, wymieszać i smażyć około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wlać wino i gotować, aż alkohol odparuje. Wsypać natkę pietruszki i oliwki. Dusić około 20 minut. W tym czasie mątwa powinna zmięknąć.
  • Pod koniec doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Podawać od razu.
Sos beszamelowy: jak zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej