Łosoś z sosem koperkowym - przepis na dietetyczną rybę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zastanawiasz się, jak urozmaicić dania w pierwszej fazie diety Dukana? Oto idealny pomysł na smaczne i niekaloryczne danie. Przeczytaj, jak krok po kroku przyrządzić łososia w marynarskim sosie koperkowym.
SKŁADNIKI
- 2 dzwonka z łososia
- koperek
- ćwierć szklanki octu
- kilka gałązek pietruszki
- maizena
- pieprz biały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przyrządzenie dania rozpoczynamy od usmażenia łososia na natłuszczonej patelni. W przypadku tego przepisu nie radzimy używać patelni teflonowej. Jeżeli łosoś będzie już usmażony odkładamy go w ciepłe miejsce. Na patelnie wlewamy trochę octu. Do octu dorzucamy przygotowane wcześniej koperek i pietruszkę. całość podgrzewamy redukując płyn.
- Aby zagęścić sos dorzuć łyżkę maizeny. Można również dodać nieco wywaru z kostki rosołowej. Całość doprawiamy pieprzem. Danie jest gotowe. Usmażonego wcześniej łososia podajemy polanego przygotowanym sosem. Można również zrezygnować z dodawania octu do sosu i zastąpić go jogurtem naturalnym.
- Aby łosoś nie wystygł po zdjęciu z patelni można schować go do lekko podgrzanego piekarnika.