Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Romantyczna kolacja we dwoje u ciebie w domu to świetny pomysł na randkę. Wreszcie nadarza się okazja, by pochwalić się swoim talentem kulinarnym i podbić jego serce smakowitą kuchnią. Jeśli mu zasmakuje, jest twój. Co podać, żeby było naprawdę gorąco? Proponuję łosoś w sosie z malin i wina.
SKŁADNIKI
- 1,5 łyżki masła
- 1 duża posiekana szalotka
- 2 szklanki wina Cabernet Sauvignon
- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
- 1 czubata łyżka niskosłodzonej konfitury z malin
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 filety z łososia
- 6 malin do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść na rozgrzanej patelni 1 łyżkę masła. Dodaj posiekana szalotkę, gdy masło zacznie bulgotać. Gotuj aż szalotka zmięknie.
- Dodaj wino i gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut bez przykrycia, aż wyparuje połowa wina. Sos powinien uzyskać konsystencję syropu. Dodaj sok z limonki.
- Połącz szybko konfiturę z resztą masła i dodaj do syropu. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posyp filety z łososia pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia.
- Przykryj rybę. Piecz ok. 40 minut do uzyskania miękkości.
- Wyłóż filety na talerze i polej je obficie sosem. Udekoruj talerz malinami.
- Podawaj z białym winem wytrawnym.