Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon

Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon
Autor: Shutterstock Łosoś w sosie z malin i Cabernet Sauvignon to propozycja na romantyczną kolację.
łatwy
60 min
4

Romantyczna kolacja we dwoje u ciebie w domu to świetny pomysł na randkę. Wreszcie nadarza się okazja, by pochwalić się swoim talentem kulinarnym i podbić jego serce smakowitą kuchnią. Jeśli mu zasmakuje, jest twój. Co podać, żeby było naprawdę gorąco? Proponuję łosoś w sosie z malin i wina.

 

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 łyżki masła
  • 1 duża posiekana szalotka
  • 2 szklanki wina Cabernet Sauvignon
  • 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
  • 1 czubata łyżka niskosłodzonej konfitury z malin
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 filety z łososia
  • 6 malin do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść na rozgrzanej patelni 1 łyżkę masła. Dodaj posiekana szalotkę, gdy masło zacznie bulgotać. Gotuj aż szalotka zmięknie.
  • Dodaj wino i gotuj całość na małym ogniu przez 45 minut bez przykrycia, aż wyparuje połowa wina. Sos powinien uzyskać konsystencję syropu. Dodaj sok z limonki.
  • Połącz szybko konfiturę z resztą masła i dodaj do syropu. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Posyp filety z łososia pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią do pieczenia.
  • Przykryj rybę. Piecz ok. 40 minut do uzyskania miękkości.
  • Wyłóż filety na talerze i polej je obficie sosem. Udekoruj talerz malinami.
  • Podawaj z białym winem wytrawnym.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej